18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Srpski zatvorenici pretučeni na Vaskrs

ZENICA, BANJALUKA – Grupa Bošnjaka koji izdržavaju kaznu u zeničkom zatvoru, među kojima su bili i pripadnici vehabijskog pokreta, upala je na najveći pravoslavni praznik Vaskrs u prostoriju u kojoj su bili zatvorenici Nenad i Predrag Bajić i Siniša Babić i pretukli ih.

Trojica osuđenika srpske nacionalnosti koji izdržavaju kazne za ratne zločine zadobili su povrede, zbog čega su zatražili pomoć ljekara.

Snežana Bajić, supruga Predraga Bajića, kazala je juče „Glasu Srpske“ da je razgovarala sa mužem i da joj je rekao da su brutalno pretučeni. Iako ima teške povrede, nije mu pružena gotovo nikakva pomoć ljekara.

– Predrag ima frakturu lobanje, polomljen mu je nos, izbijeni zubi i teško priča. Za cijeli dan od terapije je dobio jedan analgin i jedan brufen. Želim da ga pregledaju ljekari iz RS – istakla je Bajićeva.

Babiću su, kako joj je ispričao muž, polomljena rebra i od napada ne ustaje iz kreveta.

– Nisu htjeli da mu snime rebra, nego su mu snimali pluća. To je još jedan argument zbog kojeg ne vjerujem tamošnjim ljekarima – kaže Bajićeva.

MUP Zeničko-dobojskog kantona brutalni napad na srpske zatvorenike okarakterisao je kao tuču. Iz te institucije je saopšteno da je više osoba u nedjelju oko 17.30 časova povrijeđeno u tuči između zatvorenika.

– K. E., M. F. i H. J. su upali u sobu u kojoj su bili B. P., B. N. i B. S. Dvije osobe su čuvale stražu. Tokom tuče jedan zatvorenik je zadobio teže tjelesne povrede u vidu dislokacije nosne kosti, a druga dvojica lakše. Povrijeđeni su zbrinuti u zeničkoj bolnici i svi su van životne opasnosti. Odlukom uprave zatvora trojka koja je upala u sobu je prebačena u zatvorske samice – navedeno je u saopštenju MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Zenica Hidajet Jabandžić i ministar pravde FBiH Mato Jozić juče nisu odgovarali na telefonske pozive. Ministar pravde RS Anton Kasipović rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da je kontaktirao sa Jozićem i dobio uvjeravanja da su preduzete sve mjere da budu istražene okolnosti napada u zatvoru.

– Do kraja ću insistirati na tome. Najvažnije je da niko nije životno ugrožen. Nadam se da ću do kraja dana imati mogućnost da kontaktiram s nekima od napadnutih. Ako to ne uspijem, odlučiću da li da tražim saglasnost da odem u Zenicu i razgovaram s njima. Nije dobro da ovaj događaj bude iskorišćen za eskalaciju odnosa – kazao je juče Kasipović i naglasio da u kazneno-popravnim zavodima u RS vlada red i da vjeruje da će to biti obezbijeđeno i u FBiH.

Kasipović je istakao da već godinu insistira da budu odobreni zahtjevi da srpski zatvorenici osuđeni za ratne zločine na duže od deset godina kazne izdržavaju u RS.

– Vjerujem da će pitanje tog memoranduma sa FBiH biti riješeno jer nam ovakvi slučajevi ne trebaju – kaže Kasipović.

Napad je izazvao brigu porodica srpskih zatvorenika u Zenici. Željka Zorić, supruga Duška Zorića, koji služi kaznu u ovom zatvoru, kaže za „Glas Srpske“ da je saznala da nadzornika na odjeljenju gdje se dogodio napad nije bilo 30 minuta.

– Ljudi su napadnuti bez ikakvog razloga i povoda. Niko od njih nije konfliktna ličnost. Kada su napadnuti, lupali su na vrata kako bi dozvali pomoć, ali nikoga nije bilo. Napadači su ih mogli poubijati. U zatvoru postoje uglovi koje ne pokrivaju kamere i napad se desio baš u jednom od njih – kaže Zorićeva.

Dodaje da srpski osuđenici svakodnevno strahuju za život.

– Moj muž bukvalno ne smije zaspati jer je smješten u ćeliju sa petoricom Bošnjaka koji su pod terapijama – kaže Zorićeva i dodaje da su srpski osuđenici potpuno diskriminisani.

Savčić: Napad nije slučajnost

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić smatra da je uprava zeničkog zatvora direktno odgovorna za napad i da institucije Srpske moraju tražiti odgovornost u lancu od ministra pravde FBiH do zatvorske uprave.

– Ovaj napad nije bezazlen incident. Napad nije slučajno izvršen na najveći hrišćanski praznik – kaže Savčić.

Dodaje da je napad dokaz da što prije treba pristupiti izmjenama zakona kako bi bilo definisano da osobe koje su osuđene za ratni zločin ne izdržavaju kaznu u sredinama gdje su manjina, navodeći da se to u slučaju osuđenih Bošnjaka i Hrvata i ne dešava, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se