23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Server: SAD ne žele ukrajinski scenario za RS, ali ni nezavisnost

BEOGRAD – Nezavisna Republika Srpska značila bi podelu Bosne i Hercegovine, a jedan deo te zemlje bi verovatno postao radikalizovan, što SAD ne žele, izjavio je danas profesor Univerziteta Džon Hopkins Danijel Server.

Server je takođe, odbacio tvrdnje medija da Amerikanci promovišu neku vrstu Evromajdana, odnosno ukrajinskog scenarija u Banjaluci.

To je, na konferenciji magazina Njuzvik u Beogradu, ocenio kao besmislicu i netačnu informaciju jer, kako kaže, ne misli da je Amerikance briga za tako nešto.

„Amerikance je bilo briga za Miloševića. Nije ih dovoljno briga da urade tako nešto u Banjaluci“, rekao je Server.

On je naglasio da sutrašnji protest koji je najavljen u Banjaluci ne bi trebalo da preraste u nasilje jer bi se time napravio problem.

Kad je reč o protivljenju SAD eventualnoj nezavisnosti Srpske, Server je ukazao šta bi to praktično značilo:

„Ako počnete “kidanje“ Bosne, završili biste sa hrvatskom državom duž južne granice i koncentracijom muslimana u centralnoj Bosni ,koja bi postala islamska zemlja i verovatno radikalizovana“, rekao je Server.

Kako je rekao, Amerikanci ne žele radikalizovanu muslimansku državu u BIH, istakavši da to nisu želeli ni za vreme rata.

„Još je vaznije – ni Beograd, ni Zagreb to ne žele“, kazao je Server.

On smatra da Republika Srpska neće postati nezavisna iz mnogo razloga, između ostalog, jer i Srbija ne bi priznala tu nezavisnost, zato što bi, ukoliko bi to učinila, pokvarila odnose sa Vašingtonom i Briselom.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se