15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Sarajevo preispituje rad javnog servisa RS

SARAJEVO – Zajednička komisija Parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) zadužena je da ispita navode iznesene u programu Radio-televizije RS da su ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, OBA i neke strane obavještajne službe učestvovali u organizaciji protesta 14. maja u Banjaluci, piše Glas Srpske.

Zaduženje je izdato na prijedlog Kluba poslanika SDS-a koji je Predstavnički dom Parlamenta BiH preksinoć usvojio nakon višečasovne burne rasprave. Poslanici SDS-a predali su zaključak i glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću tokom rasprave o radu te institucije. Protiv zaključka su glasali jedino poslanici SNSD-a, koji smatraju da je riječ o tendencioznom prijedlogu koji nije u mandatu komisije i da je tim pitanjem trebalo da se bavi Narodna skupština RS, dok su hrvatski poslanici bili suzdržani.

Poslanik SNSD-a Milica Marković kazala je da šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević koristi poziciju u Parlamentu i Sarajevo za razračunavanje sa institucijama Srpske među kojima je i RTRS.

– Ovakav vid razračunavanja prelazi u ekstremnu fazu koja je opasna po institucije RS i ovako ekscentričan i ekstreman zaključak bi trebalo odbaciti. Zaključak koji ste predložili odraz je vašeg sramnog odnosa prema institucijama Srpske – istakla je Markovićeva i poručila poslanicima SDS-a da time neće disciplinovati RTRS.

Ona je optužila Pandurevićevu da je i raspravu o radu Tužilaštva BiH iskoristila kako bi zatražila istrage protiv RTRS-a, dok pojedini privatni mediji iz Bijeljine emituju huškačke emisije.

Pandurevićeva je rekla da nije istina da se SDS obračunava sa RTRS-om iako je ovu medijsku kuću nazvala fabrikom laži.

– Ovim dajemo materijal predsjedavajućem Zajedničke komisije Nikoli Špiriću da utvrdi da li Mektić radi za stranu obavještajnu službu – naglasila je Pandurevićeva.

Špirić je juče rekao da nije dobio zaključak te da će ga komentarisati kada ga bude vidio.

Predsjedavajući Predstavničkog doma i lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da je sijanje opasnih laži poziv na linč.

– Igrate se opasnim stvarima. Radite nešto što je loše i za Srpsku i za ljude koji žive u njoj – poručio je Bosić.

On je nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva SDS-a rekao da je Savez za promjene spreman da razgovara sa vlastima Srpske u vezi sa zahtjevima koji su izneseni na protestima opozicije u Banjaluci.

– Preduslov za to je sređivanje situacije na RTRS-u. RTRS mora promijeniti odnos i objektivno informisati građane. Nećemo odustati od zahtjeva. Atmosfera konflikta koja je stvorena mora da bude riješena – istakao je Bosić.

Poslanik SNSD-a Staša Košarac je istakao da je namjera da se rasprava o RTRS-u preseli iz Narodne skupštine RS u Parlament BiH.

– Da su željeli, mogli su to da rade kroz Odbor za bezbjednost Narodne skupštine. Zašto dozvoljavamo da institucije BiH ulaze u institucije RS? Mnogo je adresa u Srpskoj na kojima se može pričati o ovome. Nemojte da to radimo ovdje – istakao je Košarac.

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić rekao je da je zaključak Predstavničkog doma neuk, jer Zajednička komisija nema istražna ovlašćenja i upozorio da je stvarni cilj ograničavanje slobode medija.

– Stvarni cilj donošenja ovog zaključka je da Zajednička komisija kaže da ne može utvrditi istinitost navoda u medijima, nakon čega će se intenzivirati napadi na medije, posebno javni servis RS – kaže Ćeranić.

RTRS je objavio izjavu eksperta za bezbjednost Dževada Galijaševića da su glavni kreatori protesta opozicije turska i njemačka obavještajna zajednica.

– Turska obavještajna služba na terenu ima direktora OBA Osmana Mehmedagića koji će obezbijediti resurse OBA i paraobavještajnih struktura za potrebe ovog protesta, dok njemačka obavještajna zajednica ima snažnu hrvatsku obavještajnu mrežu na terenu koju predvodi Mektić, kadar hrvatskog MUP-a, koji je prošao njihovo obrazovanje pred sam rat – rekao je tada Galijašević navodeći da Bosić tim resursima, koje podržavaju američka i britanska ambasada u Sarajevu, planira da destabilizuje Banjaluku.

Salihović

Goran Salihović je tokom rasprave o izvještaju o radu Tužilaštva BiH istakao da se radi na slučaju protiv bivšeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića koji je osumnjičen za ratne zločine nad Srbima.

Salihović je kazao da su 124 borca iz BiH ratovala na Bliskom istoku i da ih je 48 poginulo, a 50 se vratilo.

Lukač

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kazao je da policija Srpske neće ulaziti u medijske kuće da bi se bavila informacijama koje mediji prenose.

– Mediji i novinari imaju pravo da prenesu informacije do kojih dođu i da štite svoje izvore. Svi oni koji se osjećaju ugroženo zbog toga što su mediji prenijeli određenu informaciju, mogu putem suda da tuže medij ili novinara i zaštite svoj interes – rekao je Lukač navodeći da ne zna da li su tačne informacije da je proteste finansirao Džordž Soroš.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se