4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Sarajevo: Odata počast vojnicima bivše JNA ubijenim u Dobrovoljačkoj ulici

SARAJEVO – Održan je vjerski pomen vojnicima bivše JNA ubijenim 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Prethodno je delegacija RS sa porodicama stradalih vojnika, predvođena Nedeljkom Čubrilovićem, predsjednikom Narodne Skupštine RS, upalila svijeće i položila bijele ruže na mjesto stradanja vojnika JNA.

Prije dolaska delegacije iz RS cvijeće su položili i pripadnici “Zelenih beretki”, sa zastavama tzv. Armije BiH, u čast, kako su naveli, poginulih pripadnike teritorijalne odbrane, javlja novinar Nezavisnih novina.

Prije dolaska delegacije iz RS cvijeće su položili i pripadnici “Zelenih beretki”, sa zastavama tzv. Armije BiH, u čast, kako su naveli, poginulih pripadnike teritorijalne odbrane
Prije dolaska delegacije iz RS cvijeće su položili i pripadnici “Zelenih beretki”, sa zastavama tzv. Armije BiH, u čast, kako su naveli, poginulih pripadnike teritorijalne odbrane

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske je izjavio da je tužna činjenica da i nakon 24 godine nema nikakvih podataka o odgovornim za zločin koji je počinjen nad nedužnim mladim vojnicima koji su pokušali napustiti prostor po dogovoru.

“Trebaju odgovarati oni koji su dužni jer su počinili taj dan zločin nad Srbima, Hrvatima, muslimanima, Albancima. Ti ljudi nikome ništa nisu bili krivi. Pošli su da ispoštuju sporazum koji je odborila i međunarodna zajednica. Očekujemo da se trajno ovo mjesto obilježi spomen-pločom gdje će biti napisana njihova imena. Treba ispoštovati sve strane, Ne smijemo dozvoliti ono što se dogodilo u Kazanima, gdje ploče nisu izdržale ni 24 sata. Bez pomirenja nema napretka, a bez toga ne vidim ukupan smisao življenja na ovim prostorima“, rekao je Čubrilović.

Prije dolaska delegacije iz RS cvijeće su položili i pripadnici “Zelenih beretki”, sa zastavama tzv. Armije BiH, u čast, kako su naveli, poginulih pripadnike teritorijalne odbrane
Prije dolaska delegacije iz RS cvijeće su položili i pripadnici “Zelenih beretki”, sa zastavama tzv. Armije BiH, u čast, kako su naveli, poginulih pripadnike teritorijalne odbrane

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je na čelu Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, rekao je da je JNA 3.maja 1992.godine bila jedina legitimna oružana sila bivše države. On je okrivio bošnjačke grupe za referendum koji je održan 1992. godine.

„Nakon toga je počeo rat i stradanje“, rekao je Savanović.

Savanović podsjeća da je 26. aprila 1992. godine u Skoplju bio dogovoren sporazum o mirnom povlačenju JNA iz Sarajeva i da je to trebalo ispoštovati, ali da su 2. i 3. maja, prilikom povlačenja kolone JNA, nelegitimne i nelegalne snage BiH, paravojne formacije, kao što su bile Zelene beretke, pripadnici Teritorijalne odbrane, Patriotska liga i drugi, mučki iz zasjede napali i ubili 42 pripadnika JNA, 71 ranili i 207 zarobili.

„Mi danas obilježavamo taj datum i odajemo poštovanje i pomen svima koji su poginuli“, dodao je ministar.

Savanović je podsjetio da je prethodnih godina od vlasti Kantona Sarajevo traženo da se podigne spomen-ploča poginulim i ubijenim Srbima, ali da odobrenje nikada nije dato.

„Vjerovatno ćemo narednih godina na srpskoj teritoriji obilježavati stradanja svih sarajevskih Srba“, najavio je on.

Obilježavanje 24. godine DobrovoljačkeSavanović je ocijenio da činjenica da i 24 godine nakon rata tri autobusa iz Republike Srpske obezbjeđuju jake policijske snage u Federaciji BiH govori o „udaljenosti i nerazumijevanju jedni drugih“.

„Potrebno je da se uloži mnogo snage i energije da bi se približili jedni drugima, ali je potrebno konačno shvatiti da je Republika Srpska entitet koji je međunarodno verifikovan i priznat i da teritorijalno čini pola BiH“, naglasio je on.

Savanović kaže da će Republika Srpska, ukoliko federalne i kantonalne vlasti ne dozvole podizanje spomen-ploče u Sarajevu, uvesti iste mjere i na svojoj teritoriji.

Bošnjački političari nisu spremni da se suoče sa prošlošću

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić rekao je da ni nakon 24 godine od mučkog ubistva pripadnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici još nema pravde za žrtve, niti kazne za krivce, jer bošnjačke vlasti nisu prošle katarzu i nisu spremne za suočavanje ni sa sadašnjošću, ni sa prošlošću.
„Mi u Republici Srpskoj nemamo problem da se bilo gdje poklonimo žrtvama, ali očigledno da u Sarajevu postoji ta matrica iz devedesetih godina“, rekao je Stevandić novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je pred polazak u Sarajevo rekao da su u Dobrovoljačkoj ulici podmuklo sačekani i pobijeni iz zasjede nevini ljudi, koji nisu imali bojevu municiju, niti su imali veze sa ratom i nikoga nisu napali.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da se danas odaje počast stradalima u Dobrovoljačkoj ulici i upućuje snažna poruka pravosudnim institucijama na nivou BiH da odgovorni za ovaj zločin moraju biti procesuirani.

„Haški tribunal je svojevremeno uveo udruženi zločinački poduhvat. Postavlja se pitanje da li se on desio i u Dobrovoljačkoj ulici? Po načinu tumačenja Haškog tribunala ovo je klasični primjer udruženog zločinačkog poduhvata – imamo plan, naredbodavce, lica koja su komandovala zločinom i koordinisala zločin, izvršioce zločina i žrtve“, dodao je Kojić.

Međutim, konstatovao je on, ova pravna kategorija rezervisana je samo za Srbe.

„Žalosno je što je Tužilaštvo BiH i strani tužilac DŽud Romano obustavio istragu u ovom predmetu koji već četvrtu godinu nije riješen po prigovoru koje je uložilo Ministarstvo unutrašnjih poslova i porodice žrtava“, naglasio je Kojić.

On je rekao da četiri godine nema odgovora, a očigledno je da pravosudne institucije, prije svega Tužilaštvo BiH, traži način da se taj predmet završi samo u interesu njihovih mentora iz Sarajeva.

Kojić je podsjetio da je Romana imenovao tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun, koji je „nanio zlo srpskom narodu“.

„U BiH treba svi da odgovoraju za zločine koje su činili, jer je to jedini put da krenemo naprijed. Očigledno je, međutim, da bošnjačka politika to ne želi i danas su te pravosudne institucije oruđe u rukama bošnjačkih političara da provode svoje ratne ciljeve iz 90-ih godina, što neće donijeti dobro BiH“, zaključio je Kojić.

Pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su 2. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici kolonu JNA koja se mirno, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, povlačila iz Sarajeva.

U Sarajevu su 2. i 3. maja 1992. godine ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se