18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Sačuvati dignitet ljekarske struke

ZVORNIK – U zvorničkom Domu zdravlja izražen je danas protest rotiv rada Uprave i kršenja profesionalnih prava doktora medicine u Domu zdravlja Zvornik.

Skupu su pisustvovali predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Miodrag Femić, član Glavnog odbora Strukovog sindikata doktora medicine ispred regije Birač Goran Bjeković, kao i doktori Doma zdravnja i Opšte bolnice Zvornik.

Femić je novinarima rekao da je ovo informativni skup koji se održava na zahtjev ljekara Doma zdravlja Zvornik, a razlog je što se „flagrantno zakon koji je vezan za struku ljekara“.

On je pojasnio da je postavljen nemedecinski radnik, odnosno psiholog na mjesto načelnika Centra za mentalno zdravlje Zvornik i dodao da po svim zakonskim aktima i zakonima akreditacije tu mora da bude izabran ljekar, odnosno specijalista psihijatar ili neuropsihijatar.

„Zbog toga smo tu da iskažemo podršku svim našim ljekarima, ne samo ovdje u Domu zdravlja Zvornik, nego u Republici Srpskoj i da stanemo jednom na kraj da se ljekarska struja stavlja u zapećak“, rekao je Femić.

Ističući da ovaj skup ljekara nema ništa sa politkom, Femić je rekao da se ljekari bore protiv kršenja postojećeg zakona, a vezano za ljekarsku struku.

„Centar za mentalno zdravlje Zvornik je akreditovan i po toj akreditaciji on može samo da postoji ako na njegovom čelu stoji ljekar specijalista psihijatar ili neuropsihijatar“, rekao je Femić.

Pema njegovim riječima, želimo da sačuvamo struku, da sačuvamo Centar za mentalno zdravlje, da sačuvamo ljekare, pacijente i da kao davaoci usluga pružamo adekvatnu uslugu.

„Zakon je na našoj strani i mi ćemo iskoristiti sva zakonska sredstva da zaštitimo dignitet ljekarske struke“, rekao je Femić.

Bjeković, koji je i zamejnik predsjednika Sindikata strukovnog sindikata ljekara Republike Srpske, rekao je da po važećen Statutu Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Zvornik može biti psihijatar specijalista.

„Smijenjen je specijalista psihijatar sa ove funkcije i postavljen psiholog, odnono osoba koja nema završen medicinski faklultat“, rekao je Bjeković i dodao da je ovim izborom prekršen važeći Statut ove zdravstvene ustanove.

On je naglasio da je izvršena uobičajene smjene, odnosno da je na ovu funkciju izabran specijalista psihijatar ili neuropsihijatar, Sindikat ne bi reagovao, ali morao se oglasiti na kršenje Statuta Doma zdravlja.

„Strukovni sindikat ljekara nema nikakve veze sa politikom, samo štiti zakon“, rekao je Bjeković i dodao da će sve ovo biti predato u nadležnost suda.

„Ako nadležni sud kaže da Sindikat nije u pravu, prihvatićemo odluku i poštovati je“, rekao je Bjeković.

Doktor Opšte bolnice Zvornik Radivoje Novaković rekao je da prema sistematizaciji radnih mjesta Doma zdravlja Zvornik novoimenovana osoba ispunjava sve stručne uslove predviđene za ovo radno mjesto.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se