15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Putin upozorio: Zapad sprema „Balkanski rat“ – Prva na redu Republika Srpska…

Podatke o planiranim krvavim sukobima u Republici Srpskoj vlastima u Srbiji poslali i ruski obavještajci.

Prema tim navodima, zapadni moćnici spremaju seriju nasilnih protesta, prvo u Banjaluci i Skoplju, a na kraju i u Beogradu!

Zapadni moćnici, potpomognuti političkim saveznicima iz EU i SAD, pripremaju novi „balkanski rat“, upozorila je ruska obavještajna služba u povjerljivom izvještaju koji je početkom nedjelje dostavljen srpskim vlastima. Prema saznanjima ruskih obaveštajaca, koja se poklapaju sa povjerljivim podacima Bezbednosno informativne agencije Srbije, Zapad ovog proljeća sprema seriju nasilnih protesta u našem regionu, najprije u Banjaluci, zatim u Skoplju, a na kraju i u Beogradu!

Strani faktori „HOĆE DA OTЈERAЈU RUSIЈU SA BALKANA EU i SAD žele da izazovu sukobe da bi potom došli kao veliki spasioci.

Oni pošto-poto hoće da otjeraju Rusiju s Balkana Ruska služba upozorila je Beograd da prva velika opasnost od spolja režiranih krvavih sukoba prijeti u subotu 14. maja u Banjaluci, gdje su za taj dan zakazani miting i kontramiting vlasti i opozicije. Ozbiljne bezbjednosne prijetnje u RS, na koje je upozorio i premijer Srbije Aleksandar Vučić, samo su dio opasnih planova da se pokrene „spirala nasilja“ na Balkanu.

Ideja Zapada, tvrde ruski obavještajci, jeste da pokaže kako su vlasti u Srbiji, RS, Makedoniji, ali i drugim zemljama regiona slabe, te da im je potrebna „strana pomoć“!?! Prema riječima izvora Informera, koji su imali uvid u izvještaj ruskih obavještajaca, Rusi tvrde da Zapadu jako smeta uticaj Moskve na Balkanu.

– To je glavni okidač za sve zlo koje se sprema. EU i SAD žele da izazovu sukobe da bi potom došli kao veliki spasioci. To ima i međunarodnu dimenziju, jer oni pošto-poto hoće da otjeraju Rusiju s Balkana… – prenose Informerovi sagovornici.

MAKEDONCIMA BRANE DA GLASAЈU: Opozicija u Skoplju bojkotuje izbore!

Skoplje i nekoliko drugih gradova u Makedoniji već nedjeljama potresaju protesti opozicije i organizacije građanske inicijative „Protestujem“, koji zahtijevaju ostavku predsjednika Đorđa Ivanova i odlaganje izbora zakazanih za 5. jun.

Zahtjevi idu tako daleko da je opozicija po nalogu stranaca juče čak odlučila da bojkotuje „nefer izbore“!?! Kako je saopšteno, na izborima će zvanično učestvovati samo vladajuća makedonska stranka VMRO-DPMNE, dok ostale tri velike stranke

– Socijaldemokratska stranka (SDSM) i albanske Demokratska unija za integraciju Demokratska partija Albanaca (DPA) – neće predati liste. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručio je juče da srpski MUP neće dozvoliti da ekstremisti i kriminalci iz Srbije odu u subotu na zakazane mitinge u Banjaluci.

– Važno je da i RS spriječi takav scenario od strane ekstremističkih grupa koje djeluju tamo. Postoje neki koji ne žele stabilnost Srbije i RS – naglašava Stefanović, dodajući da je jasno da postoji umiješanost ‘opasnih stranih faktora’ u plan za destabilizaciju Balkana.

– Premijer Vučić je upozorenjem na ovo nasilje stekao moćne neprijatelje. Oni koji ne žele stabilnost Srbije i RS takvu poruku neće mu zaboraviti – rekao je Stefanović.

Analitičar Dejan Vuk Stanković naglašava da stranci žele da se Banjaluci maksimalno umanje ovlašćenja – Nestabilnost u Srpskoj odgovara Sarajevu, SAD i Velikoj Britaniji. To su spoljni faktori koji žele da revidiraju Dejton. Vučićevo upozorenje je veoma važno jer pokazuje da nisu problem razlike vlasti i opozicije, već to što se proizvode preduslovi da RS bude nestabilna – podvlači Stanković. Ozbiljan rizik Analitičar Aleksandar Radić kaže da u onome što se sada sprema Dodiku uočava scenario „obojene revolucije“.

– U sjenci stoji zamisao iz inostranstva da se politički odnosi BiH riješe revolucijom na ulici. Zapad nastoji da održi BiH po svaku cenu, a Dodik im je u tome najveći izazov. Ipak, pitanje je koliko je primjenljiv taj scenario u RS. Obojena revolucija mogla je da funkcioniše u Beogradu oktobra 2000, kad je postojalo ogromno razočaranje vlastima. U BiH je problem etnička podjela, a ne to koja će grupa da bude u vođstvu. Zato postoji veoma ozbiljan rizik u poigravanju i nametanju rješenja – podvlači Radić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se