-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Putin: Ujediniti napore u borbi protiv terorizma

Rusija je otvorena za ujedinjavanje napora s drugim državama u borbi protiv međunarodnog terorizma i spremna je da radi na savremenom, neblokovskom sistemu međunarodne bezbjednosti, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin na Vojnoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi.

“Lekcije iz istorije govore da se mir na planeti ne stvara sam po sebi, da treba biti obazriv, kako se ne bi dozvolili dvojni standardi i kratkovido dodvoranje onima koji osmišljavaju nove zločinačke ideje”, rekao je Putin na svečanoj tribini, obraćajući se učesnicima parade povodom 71. godišnjice Pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Putin je rekao da se danas civilizacija ponovo suočila s nasiljem i da je terorizam postao globalna prijetnja.

“Obavezni smo da pobijedimo to zlo. Rusija je otvorena za ujedinjavanje napora s drugim državama. Spremna je da radi na savremenom, neblokovskom sistemu međunarodne bezbednosti”, rekao je Putin.

U Moskvi je izdavanjem komande za iznošenje nacionalne zastave Ruske Federacije i zastave Pobjede uz zvuke pjesme “Sveti rat” počela vojna parada povodom obilježavanja 71 godine od pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Prije 71 godinu Mihail Jegorovi i Meliton Kantarija iz 150. divizije Idritskaja postavili su zastavu SSSR-a nad Rajhstagom u Berlinu.

Ta zastava je u istoriju ušla kao znamenje Pobjede.

Oko 10.000 pripadnika ruskih oružanih snaga, 135 vojnih vozila i 71 letjelica učestvuje u paradi povodom Dana pobjede u Moskvi.

Ove godine u paradi prvi put učestvuju pripadnici ruskih vazduhoplovnih i svemirskih snaga, te Nacionalna garda.

Na ovogodišnjoj paradi prvi put učestvuju i pripadnice oružanih snaga Ruske Federacije i to su kadeti vojnog Univerziteta Ministarstva odbrane i Vojnog Instituta “Volski”.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se