15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Policija Srpske spremna da obezbijedi oba skupa

Policija Republike Srpske spremna je da sutra obezbijedi oba skupa, potvrđeno je iz MUP-a. Odobrili su mirno okupljanje, ali zabranili bilo kakvu šetnju.

Pristalice opozicije biće u banjalučkom parku „Mladen Stojanović“, a vlasti na Trgu Krajine. Kilometar i po udaljeni jedni od drugih biće spriječeni da se sastanu.

Postoje pouzdane informacije da u Banjaluku dolaze pojedinci i ekstremističke grupe iz regiona, čije namjere nisu dobronamjerne, kaže ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač. Napad na institucije Republike Srpske, rušenje ili bilo kakav drugi vandalizam, tvrdi, biće osujećeni i rigorozno kažnjeni.

Protest opozicije i miting vlasti u Banjaluci, zakazani za sutra u 12 časova, u MUP-u Srpske ocjenjuju visokorizičnim događajem kakav ovaj grad ne pamti. Zato je angažovano 2.000 policajaca, skoro dvostruko više od broja koji je obezbjeđivao skup povodom otvaranja džamije Ferhadije prošle sedmice. U Banjaluku bi sutra trebalo da dođe od 100 do 150 autobusa pristalica opozicije i od 150 do 200 autobusa onih koji podržavaju vlast. U svim autobusima biće policajac, a autoprevoznici su dužni da naprave spiskove putnika i predaju MUP-u.

Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara Graničnoj policiji BiH naložilo je da pojača mjere kontrole i da ne dozvoli ulazak pojedinacima i grupama, za koje se sumnja da idu na skup u Banjaluku, sa namjerom da izazovu incident.

Svi oni koji napadnu policiju i institucije Republike Srpske ili na bilo koji drugi način budu pokazivali vandalizam, biće strogo sankcionisani. MUP je, podsjećamo, odobrio oba skupa – opoziciji u parku „Mladen Stojanović“, vlasti na Trgu Krajine, ali zabranio šetnju. Opozicija je zbog toga uložila žalbu i tražila da umjesto od Parka do Trga Krajine, šetaju u drugom pravcu, neotkrivajući koja bi to trasa bila.

Ipak u rješenju je navedeno da žalba ne odlaže izvršenje ranijeg rješenja MUP-a. Policija će na više mjesta kontrolisati i usmjeravati saobraćaj, a biće postavljene i ograde kao prepreke, da se učesnici skupova ne bi susreli.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se