5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Obilježen završetak radova na sanaciji klizišta u Boškovićima

ZVORNIK – Zvornik je danas posjetila delegacija iz Ambasade Japana i predstavnici UNDP-a kako bi simbolično obilježili završetak radova na sanaciji klizišta Boškovići u Zvorniku za šta je Vlada Japana izdvojila blizu 1.000.000 KM, dok je iz gradskog budžeta izdvojeno 50.000 KM.

Sanacija je izvršena u okviru UNDP projekta „Upravljanje rizicima klizišta u Bosni i Hercegovini“.

Ispred Ambasade Japana u posjeti je bio zamjenik šefa Misije Japana u BiH, Kazumasa Mijazaki, a ispred UNDP-a rukovodioci Sektora za energiju i okolinu i programa za upravljanje rizicima od prirodnih katastrofa iz UNDP-a Sanjin Avdić i Aida Hadžić Hurem.

Mijazaki je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje današnjem događaju povodom, kako je rekao, uspješnog okončanja projekta sanacije klizišta u Boškovićima.

– Želio bih da iskoristim priliku da uputim čestitku Gradu Zvornik povodom završetka projekta i da izrazim zahvalnost osoblju UNDP-a na uloženom vremenom i energiji kako bi, u tesnoj saradnji sa Gradom Zvornik, uspješno okončali realizaciju projekta. Poplave koje su pogodile BiH 2014. godine su po svom karakteru i materijalnim štetama nezapamćene. Prema nalazima procjena potreba za oporavkom te poplave aktivirale su više od 3.000 klizišta u BiH. Klizišta su stalna opasnost i upravljanje rizicima od klizišta predstavlja kompleksan zadatak za sve nivoe vlasti, posebno za opštine i gradove koje su direktno ugrožene. Ovaj projekat u Zvorniku je dio projekta koji je realizovan u saradnji sa UNDP-om. Vlada Japana donirala je UNDP-u blizu 5.000.000 KM za potrebe ovog projekta kojim se osigurava konkretna podrška lokalnim vlastima u devet opština i gradova pogođenim klizištima i poplavama. Zahvaljujući ovom projektu u Boškovićima stabilizovano je klizišto koje je ugrožavalo ovu mjesnu zajednicu koja broji 149 stanovnika u blizu 50 domaćinstava – istakao je Mijazaki.

Stevanović je naglasio da su Ambasada Japana i UNDP u više projekata značajno pomogli gradu Zvornik da se popravljaju uslovi za život. On je Ambasadi Japana, kao i UNDP-u izrazio veliku zahvalnost grada Zvornik i mjesne zajednice Boškovići.

– U ovom slučaju konkretno radi se o projektu sanacije klizišta u mjesnoj zajednici Boškovići i mislim da je ovo do sada najveći projekat sanacije klizišta na našim prostorima. Mislim da smo građanima mjesne zajednice Boškovići ovim uspjeli da vratimo vjeru u život na prostorima njihove mjesne zajednice. Ovim radovima izvršena je sanacija terena kako više ne bi dolazilo do klizišta, kao i lokalnog puta u dužini od preko 1.200 metara kroz samo selo koje je klizište ispresjecalo, sa kaskadama od po metar visinske razlike i koji nije bio prohodan.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom Stevanovićem domaćini i gosti obišli su mjesnu zajednicu Boškoviće.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se