15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope 9. maj biće obilježeni u Republici Srpskoj i širom Evrope nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama Drugog svjetskog rata.

Ove godine se obilježava 71. godina od završetka Drugog svjetskog rata i 66 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

U Banjaluci će, u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, danas biti obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom.

Program obilježavanja počeće u 11.00 časova polaganjem vijenaca na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca, nakon čega je predviđeno obraćanje zvaničnika i umjetnički program, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović položiće u 11.00 časova vijenac na Spomenik žrtvama fašizma.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Odbora i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

Svečanosti obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom prisustvovaće i delegacija Narodne skupštine Srpske, u kojoj su poslanici Dragoljub Davidović, Davor Šešić i Slobodan Protić.
U zemljama Evropske unije poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice zemalja na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Rusija će dan kada je 1945. godine Njemačka kapitulirala, čime je u Evropi završen Drugi svjetski rat, obilježiti tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi.

Manifestacija “Besmrtni puk”, kojom se odaje počast poginulima u Drugom svjetskom ratu, prvi put je 7. maja održana u glavnom radu Kine, Pekingu, blizu Ruskog kulturnog centra. Komemorativni marš organizovan je i u brojnim drugim gradovima Evrope i svijeta.

U Parizu, francuski predsjednik Fransoa Oland je u nedjelju, 8. maja povodom godišnjice završetka Drugog svjetskog rata u Evropi predvodio ceremoniju koja je počela polaganjem vijenca na spomenik Šarlu de Golu, bivšem predsjedniku i lideru francuskog pokreta otpora tokom Drugog svetskog rata.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastajanju EU.

Deklaracija je bila prijedlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Njemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio. Prijedlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, prethodnice Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

[mom_video type=“youtube“ id=“uBX_GNhQaWc“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se