18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Obama u Hirošimi: Došli smo da žalimo za mrtvima

Predsjednik SAD Barak Obama rekao je danas da odaje počast svim nevinim žrtvama u Drugom svjetskom ratu polaganjem vijenca na mjestu nuklearnog napada u Hirošimi.

“Došli smo da razmislimo o užasnoj sili koja je oslobođena u ne tako dalekoj prošlosti. Došli smo da žalimo za mrtvima”, rekao je Obama.

On je prije polaganja vijenca u memorijalnom centru obišao muzej u kojem su, između ostalog, izložene fotografije teško opečenih žrtava, pocijepana i spaljena odjeća koju su ti ljudi nosili i statue koje prikazuju kako im se meso topi na rukama i nogama.

Saradnici američkog predsjednika kažu da je on došao u Hirošimu da bi ukazao na svoju inicijativu za odbacivanje nuklearnog oružja, za šta je 2009. godine dobio Nobelovu nagradu za mir.

“Sjećamo se svih nevinih koji su ubijeni tokom tog užasnog rata. Imamo zajedničku odgovornost da pogledamo direktno u oči istorije. Moramo postaviti pitanje šta treba da uradimo drugačije da se takva patnja ne bi nikada više dogodila”, rekao je Obama.

On je obišao memorijalni kompleks u Hirošimi zajedno sa japanskim premijerom Šinzom Abeom.

SAD su bacile atomsku bombu na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine, a tada je poginulo 145.000 ljudi. Dva dana kasnije na Nagasaki je bačena druga atomska bomba, a poginulo je još 74.000 ljudi.

Većina Amerikanaca vjeruje da su ovi napadi bili neophodni da bi se okončao rat i spasli životi, ali neki istoričari osporavaju to mišljenje. Većina Japanaca smatra da su atomski napadi bili neopravdani.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se