5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

NATO: Nemamo šanse protiv Putina

BRISEL, MOSKVA – Vojni savez NATO nema nikakve šanse protiv vojske ruskog predsjednika Vladimira Putina, priznali su generali Alijanse.

Oni tvrde da bi, u slučaju rata, ruska armija za manje od 48 sati pregazila čak i elitne jedinice NATO za brzo djelovanje u istočnoj Evropi.

Dvojica neimenovanih generala NATO su objasnila da bi Putinova vojska porazila najbolje zapadne vojnike prije nego što bi uspjeli da reaguju.

– Rusija je dramatično povećala vojne potencijale u Kalinjingradu, kao i na svojim zapadnim granicama. Ukoliko bi izbio sukob, naše elitne snage za brzo djelovanje, napravljene upravo zbog prijetnje Rusije, bile bi pregažene prije nego što bi uspele i da se spreme za borbu – tvrdi jedan general NATO upoznat sa logistikom i planovima tog vojnog saveza.

Drugi general navodi da su pripadnici NATO spremni za brza djelovanja, ali naglašava da je ruska vojska mnogo jača i spremnija.

– Rusija ima rakete za uništenje aviona i brodova stacionirane i na kopnu i na moru, kao i borbene letjelice sa bazom u Kalinjingradu i na svojoj zapadnoj granici. Tim oružjem Moskva pokriva veliki dio teritorije istočne Evrope, a ima i desetine hiljada vojnika na zapadnoj granici, spremnih da u trenutku reaguju – kaže general

Prema njegovim riječima, koncentracija ruskih snaga na zapadnim granicama zemlje i Baltiku prevelika je u odnosu na trenutne kapacitete NATO u istočnoj Evropi.

– Zbog toga razmišljamo da pojačamo naše snage u tom regionu. O tome ćemo razgovarati na samitu NATO koji bi trebalo da bude održan u julu u Varšavi – otkrio je general zapadne vojne alijanse.

Trenutno NATO u istočnoj Evropi ima oko 13.000 pripadnika, a njihov broj bi trebalo da bude povećan na 30.000. U pitanju su snage koje mogu da odreaguju na pretnje za 96 sati. Polovinom godine njima treba da se priključi i novoformirana elitna brigada za brzo reagovanje (VJTF).

Ona je sastavljena od 5.000 vojnika iz različitih zemalja, koja brže od ostalih, za 48 sati može da odgovori na svaku pretnju zapadnom vojnom savezu. Za smještaj i logistiku VJTF biće otvoreno šest štabova, i to u Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj i baltičkim zemljama – Letoniji, Litvaniji i Estoniji.

Elitna brigada će pored pješadijskih biti opremljena i mornaričkim i vazduhoplovnim komponentama, a sve to će obezbjediti SAD.

Inače, plan o formiranju VJTF nastao je tokom samita NATO u Velsu 2014, nakon što se Krim otcjepio od Ukrajine i pripojio Rusiji.

Ideja je bila da se napravi elitna jedinica za brzo djelovanje koja bi mogla da odgovori na eventualnu rusku prijetnju. Međutim, s obzirom na izjave zvaničnika NATO, zapadnom vojnom savezu VJTF očigledno neće mnogo pomoći u slučaju bilo kakvog sukoba s Rusijom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se