23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Kuvanje sa puno ljubavi: 5 kašica koje če vaši mališani obožavati

Od kuvarice početnice, mlakih i slabih ambicija, žene se pretvaraju u odvažne avanturistkinje spremne da hode predjelima kojima niko prije njih, u familiji, nije nikad ni nogom kročio.

Dijete, posebno ono prvo ili drugo, kod trećeg to već nije održivo, biće hranjeno samo, strogo i isključivo zdravom hranom, po mogućnosti organskom. Na ovom mjestu se oprašta s porodičnim zavještanjem, sa svim bakinim sarmama, pasuljima, mućkalicama i domaćim tortama. Odzvonilo je jakim začinima, grickalicama i ostalim nezdravim đakonijama, pišu Nezavisne novine.

Dijete će jesti zdravije, uravnoteženije, bolje…

Neke žene će provesti sate i sate na internetu tražeći najbolje recepte za prve kašice bebici, neke će zloupotrijebiti privatne brojeve svojih pedijatara bjesomučno ih ispitujući o svakom mineralu, vitaminu i „imunopoboljšantu“, dok će se neke od nas oroditi sa savjetnicama. Bez obzira na to čiji savjet ćete usvojiti, da li ćete prvo početi sa žitaricom ili povrćem, voćem, sve ćete dati od sebe da to bude najbolja prva kašica, prvi obrok vašeg djeteta.

Pasirano, gnječeno, sjeckano, mučeno, bljutavo…

Sa dodatkom maslinovog ulja, parmezana ili neke treće špecije. Spremljeno s ljubavlju, nadom i željom: „Brzo da poraste, visoko do tavana, visoko do tavana, taši, taši, ta na na.“

Kašica od bundeve

20160506082634000000

Sastojci:

  • bundeva
  • 1,5 do 2 kašike prosa

Priprema:

  1. Operite proso nekoliko puta i kuvajte 20 minuta na laganoj vatri u otprilike dva dl vode. Provjerite uputstvo za pripremu na pakovanju. Povremeno ga promiješajte i dolijte još vode ako ukuva.
  2. Bundevu prepolovite, odstranite sjemenke i koru i izrežite je na kockice. Možete je kuvati odvojeno 20 minuta, ako želite da od nje napravite kašu koju ćete na kraju sjediniti s prosom. Drugi način je da je kuvate s prosom i da sve zajedno usitnite viljuškom. Jednostavno!

Kašica od krušaka i palente

20160506082915000000

Sastojci:

  • kruška
  • 1,5 supena kašika palente (pure)

Priprema:

  1.  Krušku oguliti, oprati, isjeckati i kratko prokuvati (tri do pet minuta) u otprilike dva dl vode.
  2. Kad omekša ocijedite je, a u preostalu vodu dodajte kašiku i po palente i kuvajte uz miješanje na laganoj vatri 10-15 minuta. Provjerite uputstvo za pripremu na pakovanju. Ukoliko je kaša pregusta, sipajte još vode. I obrnuto, ako je rijetka dodajte još palente.
  3. Voće usitnite viljuškom ili u blenderu i sve zajedno sjedinite u gotovo jelo.

Kašica od kruške i batata

20160506082925000000

Sastojci:

  • kruška
  • batat (slatki krompir)

Priprema:

  1. Manji batat (ili pola većeg) ogulite, operite i izrežite na kockice. Nalijte tek toliko vode da prelije sastojke i kuvajte otprilike 20 minuta, odnosno dok ne omekša. Možete ga kuvati i neoguljenog s korom, s tim da ćete viljuškom provjeriti da li je dovoljno kuvan, a potom koru odstraniti.
  2. Krušku takođe ogulite i očistite od košpica, izrežite i kratko prokuvaje na pari ili u malo vode. Svega tri do pet minuta.
  3. Sastojke usitnite viljuškom ili izmiksajte u blenderu, u zavisnosti od starosti vaše bebe.

Kašica od tikvica i krompira

20160506082934000000

Sastojci:

  • krompir
  • 1/4 do 1/2 mlade tikvice
  • kolut luka

Priprema:

  1. Krompir i luk ogulite i izrežete. U lončić nalijte vodu, dodajte sastojke, pa kad proključa poklopite i kuvajte na laganoj vatri 20 minuta.
  2. Tikvicu ogulite, očistite sredinu i izrežite. Dodajte je 10 minuta pred kraj kuvanja.
  3. Povrće ocijedite, ispasirajte ili zgnječite viljuškom uz dodavanje vode u kojoj se kuvalo. Imajte na umu da su tikvice već upile dosta vode, pa to možda neće biti ni potrebno.

Kašica od prosa i banane

20160506082943000000

Sastojci:

  • 1,5 supena kašika prosa
  • breskva
  • pola banane

Priprema:

  1. U otprilike dva dl vode dodajte 1,5 kašiku prosa koji ste prethodno oprali. Proso kuvati 20-25 minuta uz povremeno miješanje. Ukoliko ukuva, dodajte malo vode.
  2. Za to vrijeme breskvu oprati, oguliti i izrezati na kriške. Kratko je prokuvati da omekša.
  3. Ocijedite je i izmiksajte u blenderu zajedno s pola banane.
  4. Kuva proso dodajte u kašu od breskve i banane, još jednom promiješajte, sačekajte da se ohladi i ponudite bebi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se