18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Kecmanović: Opozicija pokušava mitingom povratiti povjerenje sponzora

BEOGRAD – Profesor Nenad Kecmanović ocijenio je danas da je opozicija u Republici Srpskoj sada zakazala proteste jer joj jesenji lokalni izbori ne obećavaju mnogo glasova.

Kecmanović je istakao i da su protesti opozicije zakazani sada jer međunarodni promoteri jedinstvene BiH i sponzori borbe protiv samostalne Srpske i „neposlušnog /Milorada/ Dodika“ neće Savezu za promjene oprostiti i drugi izborni neuspjeh i potražiće „nove igrače“.

„Dakle, za opoziciju je sad ili nikad, iako joj, sem, zaista hronično teške socijalno-ekonomske situacije, ništa drugo ne ide na ruku“, poručio je Kecmanović u autorskom tekstu u današnjoj „Politici“.

Prema njegovim riječima, ishod mitinga je teško prognozirati, ali je ono što je izvjesno da se ništa u Republici Srpskoj ne događa „izvan međunarodnog konteksta“.

„Predsjednik Srpske Milorad Dodik je otvoreno ukazao na britansku vezu, koja opet indirektno upućuje na super silu, a premijer Srbije Aleksandar Vučić na obavještajne podatke o ubacivanju podstrekača iz Srbije“, podsjetio je Kecmanović.

Doda li se tome, kaže, „događanje naroda“ u Crnoj Gori, Makedoniji, pa i u Hrvatskoj, velika gužva u Srpskoj mogla bi dati izgovor već dugo pritajenom OHR-u da uvede vanredno stanje i prinudnu upravu i tako dokrajči „remetalački entitet“ zajedno sa njegovim demokratski izabranim rukovodstvom.

On je konstatovao da se, ukoliko bi sukob među Srbima u Srpskoj bio nedovoljan za tako isplaniran ishod, gužva uvijek može povećati uključivanjem za to raspoloženih komšija iz drugog entiteta.

„Dok su iz Sarajeva sa zadovoljstvom seirili kako Ahmed Davutoglu drsko provocira domaćine na otvaranju Ferhadije u Banjaluci, Forum bošnjačkih intelektualaca bio je mnogo eksplicitniji. Akademik Ibrahim Bušatlija je doslovce rekao `Ako Republiku Srpsku ne možemo pravno ukinuti, možemo je fizički likvidirati. Mi tu silu imamo, a Srbi je nemaju i zato se od nas ne mogu odbraniti`“, podsjetio je Kecmanović.

On je rekao da je Bušatlija jasno poručio Srbima da mogu u pomoć zvati koga hoće, ali da će im „malo ko priteći“, a da Bošnjacima hoće, jer uvijek pristignu Asirci, Al kaida i ostali.

Kacmanović je konstatovao da bi najlogičniji, ali i za sada najmanje vjerovatan ishod bio da se učesnici dva mitinga udruže.

„Zašto je najmanje vjerovatan. Zato što dva spontano okupljena naroda organizuju dva protivnička politička bloka, a visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je `samo protiv korupcije`. Izdaja mu je dobrodošla kao doprinos jedinstvenoj i funkcionalnoj BiH“, zaključio je Kecmanović.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se