5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Južna Kalifornija u velikoj opasnosti

LOS ANĐELES – Južnoj Kaliforniji prijete razorni zemljotresi, jer je trusni San Andreas na „tački pucanja“, te bi se svakog časa mogao dogoditi razorni udar, upozoravaju seizmolozi.

Gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garketi „progurao“ je kroz Gradsko vijeće zakon koji zahtijeva da najvrijednije građevine budu što prije ojačane kako bi mogle izdržati jače podrhtavanje.

„San Andreas je poput napete puške. Situacija kod tog dijela tla jeste takva da bi vrlo lako moglo doći do velikih potresa u Kaliforniji“, navodi Tomas DŽordan, direktor Centra za potrese južne Kalifornije.

Posljednji veliki zemljotres jačine 7.9 stepeni po Rihteru pogodio je južnu Kaliforniju davne 1857. godine.

Od onda se tektonske ploče kreću brzinom od oko 5 centimetara godišnje. To znači da je tokom 159 godina došlo do pomjeranja od 7.95 metara, dok se Pacifička ploča pomjera u sjeverozapadnom smijeru uz Američku kontinentalnu ploču.

Svaki dodatni centimetar stvara pritisak na stijene ispod zemljine površine, objašnjavaju seizmolozi.

Potres od osam stepeni po Rihteru u južnoj Kaliforniji mogao bi biti mnogo razorniji od potresa u Nortridžu 1994. godine. Od tog temljotresa stradalo je 60 ljudi.

Geološka služba SAD 2008. godine upozorila je da bi potres snage 7.8 Rihtera „koji bi se dogodio u južnom dijelu rasjeda San Andreas, rezultirao sa najmanje 1.800 mrtvih, 50.000 ozlijeđenih, te materijalnom štetom od 200 milijardi dolara“.

U međuvremenu, situacija je sve opasnija i na pacifičkom sjeverozapadu, pošto je to područje oko aktivnog vulkana na planini Sveta Helena u posljednjih nekoliko sedmica pogodilo čak 130 slabijih potresa, što je znak povećane opasnosti od velike erupcije.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se