9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Grupe ekstremnih Bošnjaka spremaju nerede u Banjaluci

BEOGRAD – Grupe ekstremnih Bošnjaka iz bihaćke regije i huligani iz navijačkih grupa, uz logističku podršku pojedinih dijelova Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, planiraju da izazovu nerede na mitingu i kontramitingu u Banjaluci 14. maja i destabilizuju Republiku Srpsku, pišu danas „Večernje novosti“.

Dobro obaviješteni izvori lista navode da iza ovakvog scenarija stoje i neke zapadne službe koje bi nemire i eventualno reagovanje policije iskoristile za političku diskreditaciju aktuelne vlasti u Banjaluci.

Taj „zapaljivi“ plan bi u kasnijoj fazi, kako se navodi, trebalo da posluži i kao okidač za delegitimizaciju Republike Srpske u okviru BiH, čime bi se pojačali konstantni napori ka reviziji Dejtonskog mirovnog sporazuma i postepenom ukidanju Republike Srpske.

Za subotu, 14. maj, u Banjaluci su najavljena dva protesta – jedan pod motom „Oslobodimo Srpsku“, koji organizuje opozicija, a drugi, pod motom „Srcem za Srpsku-stop izdaji“, organizuje vlast Republike Srpske.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić apelovao je juče na sve političke aktere i građane Srpske da 14. maj i dani koje mu prethode i slijede proteknu mirno, da usljed eventualnih sukoba ne bi bio doveden u pitanje opstanak Republike Srpske i samim tim destabilizovana Srbija.

Vučić je potvrdio da bezbjednosne službe Srbije imaju informacije da se pripremaju neredi u Republici Srpskoj.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se