13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Grci i hodočasnici oduševljeni skorom posjetom

SVETA GORA  – Stanovnici Svete Gore Atonske s nestrpljenjem očekuju posjetu predsjednika Rusije Vladimira Putina i „zavide Rusima što imaju takvog šefa države“.

Hodočašće predsjednika Rusije Vladimira Putina na Atos očekuje se sutra, 28. maja.

Ova posjeta izazvala je zanimanje monaha Autonomne monaške države Svete Gore, stanovnika gradova povezanih sa Atosom, te hodočasnika.

„Očekujemo Putinovu posjetu. Voljeli bismo da je on naš predsjednik. Jako ga poštujemo i zavidimo Rusima“, kaže Steilos, vlasnik male trgovine sa ikonama i knjigama o Svetoj Gori u Uranopolisu, prenose ruski portali.

Iako ruski predsjednik i patrijarh Kiril neće posjetiti Uranopolis, za stanovnike ovoga gradića njihov dolazak je pravi praznik.

Za Putinov dolazak posebno su zainteresovani hodočasnici – svakodnevno dolaze desetine vjernika.

„Putin je naše spasenje!“, rekao je jedan od grčkih hodočasnika koji je došao iz Istanbula.

On objašnjava da je u grupi od 29 ljudi bio prisiljen, prije nekoliko decenija, da napusti Istanbul, koji se na grčkom i dalje zove Konstantinopolis.

„Svi mi se družimo, viđamo se. Ja sam otišao 1954. godine. Nekad je u tom gradu bilo 200 hiljada Grka, a sada ih ima samo 2.500“, kaže drugi hodočasnik iz te grupe.

Putin će se zajedno s predsjednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom susresti sa Svetim Kinotom, tijelom uprave Svete Gore Atonske, koji čine predstavnici svih 20 svetogorskih manastira.

Zatim će posjetiti Hram Presvete Bogorodice, a zajedno sa ruskim patrijarhom Kirilom prisustvovaće i ceremoniji obilježavanja jubileja ruskog monaštva na Atosu.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril na Svetoj Gori će boraviti od 27. do 29. maja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se