9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Građani da se klone mitinga, a političari da se vrate u institucije

BEOGRAD – Politički analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je Srni da građani Republika Srpske treba da pokažu jednu vrstu političke zrelosti i da se u zapaljivoj atmosferi klone političkih skupova koje su za sutra u Banjaluci zakazali vladajuća koalicija i opozicija.

Vuk Stanković je ocijenio da bi u sadašnjoj situaciji najbolje bilo da mitinzi ne budu održani, a da se političke razlike, za dobrobit Republike Srpske, dovedu u razumnu mjeru, a ne da vode u sukobe.

„Ako je opstanak Republike Srpske ključni nacionalni zadatak onda političke suprotnosti, ma koliko bile legitimne, treba da budu kontrolisane u granicama institucija“, istakao je on.

Vuk Stanković je naglasio da najavljeni mitinzi jesu dokaz o velikoj podijeljenosti političke scene u Srpskoj i da to samo po sebi nije problem, ali je problem kada su „tenzije velike i postoji opasnost od latentnog nasilja“.

Prema njegovim riječima, svako masovno okupljanje nosi još jedan rizik i poruku da je Republika Srpska slaba onima koji to žele iskoristiti kao izgovor da je ukinu.

„Ako se pošalje loša slika o Republici Srpskoj kao o unutrašnjo-politički nestabilnom entitetu, svi oni koji su protivnici dejtonskih ovlašćenja koje ona ima imaće argumente da kažu da Srbi nisu sposobni da upravljaju svojom sudbinom i shodno tome da je neophodno korigovati ovlašćenja koja su im data“, upozorio je Vuk Stanković.

Upravo stoga, kaže on, tenzije koje sada postoje treba da se oslabe i da se nađe mjera između imperativa da se očuva unutrašnji građanski mir i stabilnost političkog entiteta Republika Srpske i potrebe da se iskažu razlike.

„Po tonu saopštenja suprostavljenih strana vidi se da je sukob otišao u jednu iracionalnu ravan, koje je više natezanje konopa nego racionalan dijalog. To nosi sa sobom rizik da Srpsku predstave kao problematičan entitet unutar BiH što samim tim slabi njenu pregovaračku poziciju unutar BiH“, istakao je Vuk Stanković.

Govoreći o tome koliko prilike u Republici Srpskoj mogu da destabilizuju Srbiju i u kolikoj mjeri Srpska može biti „Ahilova peta“ za Beograd, Stanković kaže da to zavisi od toga kakva bi „ponuda“ stigla u vezi sa statusom Republike Srpske.

„Očito je da postoje veoma uticajne zemlje koje žele da se menja Dejtonski mirovni sporazum. Za Srbiju je bitno da se očuva veliki nivo političkih prava za Srbe u BiH, kao i da postoji regionalna stabilnost. Srbija mora da uskladi jedan inperativ – zaštitu Srba sa one strane Drine, a istovremeno da prihvati imperativ regionalnih i širih međunarodnih odnosa“, naglasio je on.

Vuk Stanković je ocijenio da u ma koliko delikatnoj situaciji Srpska bila ona pradstavlja prostor na kom Srbija i srpski narod u BiH, odnosno Republici Srpskoj, mogu više da dobiju „mudrom politikom pregovaranja“, ukoliko prevaziđu međusobne razlike.

„Za Srbe je najteže kada u sred tih kompleksnih međunarodnih procesa postoje unutrašnji razdori, a ovi mitinzi koji su najavljeni su dokaz da su podjele velike“, zaključio je Vuk Stanković.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se