9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Đokić: Neće se desiti ni „makedonski ni scenario iz FBiH“

Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić izjavio je da je spreman da se u duhu poruke NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja založi za postizanje dogovora o otkazivanju skupova, najavljenih za sutra u Banjaluci, ako je na to spremna i opoziciona grupacija.

“Poruka patrijarha je očinska poruka kojom je pokazao očinsku ljubav i tu poruku treba tako i razumjeti. Zato sam spreman, i za to se zalažem, ako je moguće, da sjednemo i o tome razgovaramo i ako je spremna i opoziciona grupacija, boriću se u okviru vladajuće grupacije da se govorimo o tome da skupovi budu otkazani”, rekao je Đokić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da treba imati u vidu i riječi premijera Srbije Aleksandra Vučića o postojanju mogućnosti da će biti ubačene pojedine ekstremne grupe radi izazivanja nemira, dodajući da organizatori skupova treba da to preduprijede.

“Važno je jedno, a to je da svi koji dođu na skupove poštuju ono što će bezbjednosne strukture od njih tražiti. Plašim se da tu neće svakom odgovarati ono što će policija zahtijevati od svakog učesnika i da tu može biti klica problema”, naveo je Đokić.

On je iznio čvrsto uvjeravanje da se sutra u Banjaluci neće desiti “makedonski scenario” niti “februarski scenario iz Federacije BiH iz 2014. godine”, naglasivši da sa skupova treba poslati najbolju moguću poruku.

“Mi socijalisti ćemo se potruditi da takva poruka ode u svijet, a to je da je Republika Srpska demokratska i slobodna zajednica i da u takvoj zajednici svaki građanin može da ispoljava svoja politička i druga uvjerenja, da može javno djelovati, okupljati se i izražavati svoj stav”, istakao je Đokić.

On je naglasio da se ti skupovi ne smiju pretvoriti u rušenje ili slabljenje Srpske, “što očito neko ima za cilj”, te u pokušaj zaustavljanja rasta i razvoja Srpske.

“Mi socijalisti najviše se plašimo da je to pokušaj da se destabilizuje Republika Srpska i da postoje snage koje to žele. I u tom smislu apelujem da svi koji će doći u Banjaluku budu svjesni te činjenice”, rekao je Đokić.

On je dodao da ulica nikada nije bila dobar saveznik u politici i da putem ulice nikada nije riješen nijedan problem, kao i da se SP zalaže da se svi problemi rješavaju u okviru institucija sistema.

Đokić je podsjetio da su se socijalisti odlučili da podrže miting “Srcem za Srpsku”, nakon što se opozicija odlučila, a poslije otvaranja izborne aktivnosti u BiH, da svoju aktivnost počne izlaskom na ulice.

On je demantovao navode opozicije o radu i rezultatima vlasti u Srpskoj, prema kojima po svaku cijenu žele predstaviti kao veoma teško i “najlošije stanje” u Srpskoj, dodajući da stanje nije idealno i da može biti bolje i da se za bolje stanje bori i vladajuća grupacija i da u tome ima rezultata.

Đokić je rekao da su netačni navodi o tome da nema rasta BDP-a u prošloj godini, da je povećan broj nezaposlenih, koji je smanjen, da ne radi industrija, a koja je imala rast u prošloj u odnosu na 2014. godinu, da nema investicija, a “kojih ima i to ne malih, nego velikih”.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se