20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: Srpska će sutra pokazati demokratski potencijal

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ima kapacitet da očuva stabilnost i da je uvjeren da će sutrašnja dva mirna skupa u Banjaluci dodatno ojačati Srpsku i pokazati njen demokratski potencijal.

Navodeći da se u istom danu, u isto vrijeme, u jednom gradu, u neposrednoj blizini održavaju dva skupa različitih političkih opcija, Dodik je rekao da očekuje da će sutrašnji dan u Banjaluci biti miran i dokaz jasnih demokratskih poruka, jer to podrazumijeva okupljanje ljudi.

„Oba skupa su motivisana porukama koje lideri žele da pošalju i na tome treba i da se završe. Ne mislim da će sutra biti išta različito od današnjeg dana koji je protekao u miru, a i nedjelja će biti takva“, rekao je Dodik večeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

Komentarišući različite poruke iz medija o mogućem dolasku u Banjaluku ekstremnih grupa iz Srbije, te iz Federacije BiH, Dodik je rekao da nema informacija o dolasku ekstremističkih grupa iz Srbije.

„Policije Srpske i Srbije razmjenjuju informacije i nema nikakvih informacija o tome. Nisam siguran da su oni koji su to tvrdili, poput lidera SDS-a Mladena Bosića, u pravu“, kaže Dodik.

On ističe da su mediji u Sarajevu „odmah potrčali“ da podrže takvu koncepciju o dolasku ekstremista iz Srbije koju je najavio Bosić.

„Mi imamo informaciju da jedan broj ljudi iz Federacije BiH ima ambiciju da dođe ovdje. Oni bi došli, ali ne žele dobro Republici Srpskoj“, rekao je Dodik.

Komentarišući Bosićevu izjavu da „ako okupljeni građani na protestu budu dovoljno glasni ne isključuje mogućnost rušenja vlasti Republike Srpske“, Dodik je poručio da se vlast dobija i gubi na izborima.

„Očigledno je da je Bosiću dosadilo da gubi na izborima pa pokušava na ovaj način da eventualno skrene pažnju na sebe. To je njegova lična frustracija i njegov lični obračun“, rekao je predsjednik Srpske.

Dodik smatra da bi najbolje rješenje bilo da su svi našli dovoljno snage i da su otkazani protest opozicije i miting vladajuće koalicije, što je sugerisala i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Dodik je izrazio žaljenje što se na pravi način ne uvažavaju riječi patrijarha Irineja, koji je nesumnjivo dokazani prijatelj Republike Srpske i bdije nad sudbinom i mirom u Republici Srpskoj, ističući da ako neko to olako ignoriše onda ignoriše i Republiku Srpsku.

On je ponovio da je vladajuća kolicija spremna da otkaže miting ukoliko se uvjeri da je opozicija otkazala svoj protest.

„Spreman sam na razgovor kod mene u Palati ili da čak srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zakaže bilo gdje sastanak političkih lidera, da u istom terminu sutra u 12.0 časova u Banjaluci razgovaramo o otvorenim temama, a narod da pustimo da živi na način koji je moguć u Republici Srpskoj“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da kao predsjednik Srpske daje punu podršku policiji Republike Srpske u očuvanju reda i mira, te pozvao građane da podrže policiju koja se neće priklanjati nijednom skupu, jer je ona organ Republike Srpske i takva će i ostati.

„Republika Srpska je jedan i drugi skup. To je taj demokratski kapacitet koji ima policija zadužena za ono što jeste“, napomenuo je Dodik.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se