15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Dodik: Cilj Srpske – Evropska unija

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je EU osnovni cilj Republike Srpske, koja želi da bude vidljiva na evropskom putu u skladu sa svojim ovlaštenjima i pravima.

Dodik je poručio da Republika Srpska prirodno pripada Evropi i da želi da se nađe u EU, te da ne blokira evropski put.

„Osnovni cilj Republike Srpske jeste EU. Na tom putu mi želimo da, koristeći naša ovlaštenja i prava, budemo vidljivi i u onom dijelu u kojem smo odgovorni da budemo partneri“, rekao je Dodik sinoć na prijemu, koji je u Banjaluci povodom Dana Evrope organizovao šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Predsjednik Srpske je napomenuo da „postoji problem kada moramo da se suočimo sa ustavnim promjenama“, ali da mu je drago što je Vigenmark rekao da ne treba mnogo da se mijenja.

Dodik je rekao da je zahvalan EU ne samo za projekte koje je realizovala u Srpskoj, već i na tome što je pomagala Republiku Srpsku da ostvari napredak.

„Sigurno da nije bilo angažmana EU, gospodina Vigemarka lično i njegovih ljudi, Republika Srpska ne bi izgledala ovako sređena i bolja“, rekao je Dodik i dodao da su sa dolaskom Vigemarka evropska pitanja i procesi ubrzani, izražavajući mu zahvalnost na tome.

Dodik je naveo da je Republika Srpska, uvažavajući okvire u kojima se nalazi, ranije imala aktivne odgovore na pitanja koja su sada problem u BiH ili treba da budu riješena.

On je izrazio žaljenje što prije dvije do pet godina nisu riješena pitanja mehanizma koordinacije i „Sejdić-Finci“, koja su tada bila uslov za kandidatski status.

„I danas smo zarobljeni tim pitanjima, a dobili smo još neka nova koja moramo da rješavamo jer je prirodno da to uradimo u ovom vremenu“, rekao je predsjednik Srpske.

Dodik kaže da zna da je Reformska agenda predstavlja pravac kretanja, ističući da je siguran da je Vigemark uvjeren da vlasti Srpske rade na tome predano i da su posvećene Reformskoj agendi.

Prema njegovim riječima, zastoji uvijek postoje kada neka pitanja treba rješavati zajedno sa svima u BiH.

„Želim dobro Evropi, ali mi smo pomalo u strahu od toga kuda se kreće Evropa. Mnogi i ne razumiju šta je to Evropa, ali kada čujemo procese i vidimo nove granice u Evropi onda postoji bojazan da proces može da bude destruktivan. Ipak, vjerujemo u konstruktivan proces koji zavisi od lidera EU“, rekao je Dodik.

Dodik kaže da u tom pogledu vjeruje u stabilizaciju mira i napretka, jer „Evropa samo na taj način može da živi i opstane, a i mi zajedno sa njom“.

On je rekao da EU daje priliku Republici Srpskoj da vodi dijalog sa njom i uči je da mora da razgovara kako bi neki problem bio riješen.

Dodik je naveo da je ponosan na to što su Banjaluka i Republika Srpska nedavno omogućile dostojanstveno i mirno otvaranje obnovljene Ferhat-pašine džamije, ali da je na tom događaju jedino bila nepotrebna retorika turskog premijera u ostavci Ahmeta Dautoglua.

Prijemu, koji je povodom Dana Evrope sinoć organizovao Vigemark, prisustvovali su predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, ministar pravde Anton Kasipović, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Skupu su prisustvovale i mnoge ugledne ličnosti iz privrednog, javnog i kulturnog života Srpske.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se