4.4 C
Zvornik
17. април 2024.

Čarape iz Srbije osvajaju svijet

NOVI SAD – Srbija je prošle godine izvezla čarapa u vrijednosti 200 miliona dolara, čime je postala treći proizvođač čarapa u svijetu, kaže Milorad Vasiljević, sekretar Udruženja za industriju tekstila, odjeće, kože i obuće Privredne komore Srbije.

Inače, tekstilna industrija Srbije naglo se uzdiže, proizvodnja odjeće za godinu dana povećana je oko 33 odsto, a ukupan izvoz, većinom na evropska tržišta, prošle godine dosegnuo je vrijednost od oko milijardu dolara.

U Evropi najviše se prodaju srpsko rublje i čarape, a krenuo je i plasman odijela, piše novosadski list „Dnevnik“.

Za veliki rast srpske tekstilne industrije zaslužni su, prije svega, inostrani ulagači, koji su otvorili brojne fabrike, na primjer u Apatinu, Rumi, Nišu ili pokraj Vranja, a vlasnici su uglavnom Italijani i Turci.

„U proizvodnji dominiraju italijanske i njemačke kompanije sa svojim pogonima u našoj državi“, objašnjava Vasiljević.

Najveći izvoznici prošle godine bili su „Valy“, proizvođač čarapa iz Valjeva, s oko 100 miliona dolara izvoza, somborski „Fiorano“, koji je izvezao rublja u vrijednosti od 44 miliona dolara, te niški „Benetton“ s oko 37 miliona dolara plasmana raznih odjevnih predmeta.

Trenutno u Srbiji radi 620 kompanija, uglavnom manjih, koje se bave proizvodnjom majica, čarapa, rublja, te manjih odjevnih predmeta, kao i 930 pogona za proizvodnju hlača, košulja, majica, kaputa.

Od toga 80 odsto su male kompanije, a 20 odsto pogoni s više od 120 zaposlenih. Sve više radnika u tekstilnoj industriji i dobri proizvodi pridonijeli su da Srbija lani zauzme 18. mjesto na popisu snabdjevača EU tekstilom, što je veliki napredak, jer je ta zemlje 2000. bila na 192. mjestu svih dobavljača u svijetu, a 2005. je bila na 32. mjestu, što znači da se za deset godina uspjela popeti 14 mjesta, i polako se vraća na poziciju koju je bivša Jugoslavija imala na tekstilnom tržištu Evrope.

Vasiljević kaže da srpskim tekstilnim kompanijama danas nije lako pronaći partnere u inostranstvu, jer su prestali postojati bivši „Jugoeksport“ i „Genex“, koji su se bavili upravo tim poslom.

„PKS će sredinom ove godine otvoriti predstavništva u zemljama koje su najznačajniji spoljnotrgovinski partneri i radićemo na povezivanju naših proizvođača s kupcima“, objasnio je Vasiljević.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se