5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Ubice iz sarajevskog logora Silos poznate, ali nekažnjene

SIDNEJ – Od ubistva logoraša iz sarajevskog logora „Silos“ Milana Krstića, Ranka Varagića i Slaviše Kapetine 22. aprila biće pune 23 godine, a iako je poznato ko ih je ubio, njihove ubice su na slobodi, jer pravosuđe BiH još ništa nije učinilo u tom predmetu.

Navedeno je to u pismu koje je potpisao predsjednik Udruženja logoraša Srpske iz Sidneja Mladen Šuvailo i istaknuto da su preživjeli logoraši ogorčeni na pravosuđe BiH.

– Kapetina i Varagić ubijeni su na istoj lokaciji rafalima iz automatske puške. Ubio ih je vojnik Druge butmirske čete Armije RBiH Mustafa Divjan zvani Edo. MUP RS je 1993. podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu u Srpskom Sarajevu protiv N.N. lica. Predmet je kasnije preuzelo Tužilaštvo BiH, ali ništa nije urađeno – piše Šuvailo.

Pojašnjava da je optužnica podignuta u decembru 2015. godine, ali da je Sud BiH nije prihvatio nego je prebacio na niži nivo u Kantonalni sud u Sarajevu.

Aleksandar Krstić, sin ubijenog Milana koji živi u Melburnu, poslao je pismo Tužilaštvu i Sudu BiH, Agenciji za istrage i zaštitu BiH i organizaciji „Amnesti internešenel“ navodeći da je ubica poznat.

– Vojni policajac tadašnje Armije RBiH, čiji je nadimak Feđa i njegovi nadređeni u jedinici vojne policije iz Butmira treba da budu procesuirani – napisao je Krstić.

U Kantonalnom sudu u Sarajevu nismo uspjeli doći do odgovora na pitanje šta je urađeno u ovim predmetima, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se