8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

U SŠC „Petar Kočić“ prijavilo se 130 učenika i zaposlenih da daruju krv

ZVORNIK – Opštinska organizacija Crvenog krsta Zvornik u saradnji sa Službom transfuzije krvi i Srednoškolskim centrom „Petar Kočić“ u ovoj školi organizovala je akciju dobrovoljnog davalaštva krvi za koju se prijavilo preko 130 učenika, kao i zaposlenih u školi.

Sekretar zvorničkog Crvenog krsta Danojka Mićić podsjetila je da je dobrovoljno davalaštvo krvi jedna od najznačajnijih aktivnosti Crvenog krsta, kao i da je rezultat ovih akcija značajno povećanje broja davalaca koji su prvi put dali krv.

– Osnovni cilj ovakvih akcija je obezbjeđenje dovoljnih količina krvi svih krvnih grupa. Takođe, osim što je dobrovoljno davanje krvi human čin, davaoci na ovaj način provjeravaju i svoje zdravstveno stanje – rekla je Mićićeva koja je izrazila zadovoljstvo što se u ovoj školi svake godine povećava broj davalaca.

Ona je napomenula da je, kao i prethodnih godina, među prvima koji su dali krv i direktorica ove škole, što je, kako je ocijenila, lijep primjer za učenike.

– Ovakvim akcijama popularizujemo dobrovoljno davalaštvo i mi stalno radimo na unapređenju ovog programa i iznalazimo najbolje načine pristupa novim davaocima krvi. Današnja akcija je druga po redu od početka godine, jer je prethodna organizovana u Tehničkom školskom centru u Karakaju, a već sutra imamo sličnu akciju u kojoj će dobrovoljni davaoci krvi biti članovi Moto kluba „Drinski soko“ i njihovi gosti – istakla je Mićićeva.

Direktor škole, Biljana Pisić, istakla je da se ova akcija organizuje dugi niz godina, ali da se treću godinu zaredom organizuje u školskim prostorijama, te da je sve masovnija.

– Ove godine prijavio se značajan broj učenika i veoma je značajno istaći njihovu humanost jer su svjesni da će ova dragocjena tečnost nekome značiti i spasiti mu život. Mislim da je izuzetno važno i da oni shvate da bi to trebalo redovno raditi, a mi u školi već imamo učenike koji su se prošle godine, kada su postali punoletni, upisali na listu dobrovoljnih davalaca, a takođe su se prijavili da daruju krv i ove godine – rekla je Pisićeva. Predsjednik zvorničkog Crvenog krsta Dejan Galić podsjetio je da davaoci krvi mogu biti zdrave osobe koje imaju od 18 do 65 godina, te da muškarci u toku jedne godine krv mogu dati četiri, a žene tri puta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se