5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Srebrenica: Najbolje rješenje – zajednički kandidat za načelnika

SREBRENICA, 11. APRILA /SRNA/ – Lideri svih opštinskih odbora srpskih stranaka, koje imaju odbornike u Skupštini opštine Srebrenica, saglasni su da je najbolje rješenje da Srbi imaju jednog kandidata za načelnika ove opštine, o čemu se već vode međustranački razgovori.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prije dva dana je zvanično saopštio taj prijedlog i pozvao srpske političke partije da se okupe oko jednog kandidata za načelnika ove opštine, što je naišlo na odobravanje srpskog naroda, a i lidera srpskih stranaka u ovoj sredini.

Predsjednik srebreničkog Opštinskog odbora SNSD-a Radomir Pavlović izjavio je Srni da je već održano nekoliko sastanaka i da su sve srpske stranke saglasne da treba da podrže jednog kandidata za načelnika.

On kaže da je dogovoreno i ukrupnjavanje odborničkih lista kako se ne bi rasipali glasovi zbog velikog broja stranaka koje se pojavljuju na izborima.

„Vodimo odvojene razgovore na nivou dva politička bloka. Jedan blok čine stranke okupljene oko SNSD-a, a drugi Savez za promjene predvođen SDS-om. Kada oba stranačka bloka budu imala po jednog kandidata za načelnika, dogovorili smo da onda zajednički izaberemo koji će od njih biti jedini srpski kandidat za načelnika opštine na oktobarskim izborima“, rekao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, taj dogovor će biti postignut prije raspisivanja izbora i prijave kandidata i stranačkih lista za izbore.

Pavlović kaže da već 16 godina Bošnjaci imaju većinsku vlast u ovoj opštini što je dovelo do velikog srpskog iseljavanja i pogoršanja položaja srpskog naroda u Srebrenici.

„Osim deklarativne, potrebna nam je i konkretna pomoć institucija Republike Srpske na terenu kako bi se promijenilo i poboljšalo stanje i uslovi života u srebreničkoj opštini“, poručio je Pavlović.

On ističe da su opštinski odbori DNS-a i SP-a dali saglasnost da kandidat za načelnika opštine bude iz SNSD-a i da su predložena tri kandidata od kojih će jedan biti prijedlog ovog stranačkog bloka.

Aktuelni predsjednik Skupštine ove opštine Miloš Milovanović iz SNSD-a rekao je da se predlaganjem jednog srpskog kandidata za načelnika opštine narodu želi pokazati da je moguće srpsko jedinstvo, a sa jednim kandidatom se može pobijediti na izborima da bi se poboljšao položaj Srba i svih stanovnika, te ukupni odnosi u Srebrenici.

Predsjednik srebreničkog SDS-a Momčilo Cvjetinović izjavio je Srni da u ovoj stranci podržavaju Dodikovu izjavu o jednom načelničkom kandidatu i da očekuju da se pređe sa riječi na djela.

„Ovdje je SNSD `potisnuo` SDS iz vlasti i prepustio neka mjesta Bošnjacima, kao što su mjesto sekretara Skupštine opštine, direktora obdaništa i Centra za socijalni rad. Time se potpuno prepušta vlast bošnjačkom bloku i pogoršava srpski položaj u ovoj sredini“, ocijenio je Cvjetinović.

Međutim, on ističe da se sve to može popraviti predlaganjem i izborom jednog srpskog kandidata za načelnika opštine te obezbjeđenjem većeg broja srpskih odbornika u lokalnom parlamentu ukrupnjavanjem stranačkih lista.

„Smanjenjem broja srpskih stranačkih lista treba da se onemogući rasipanje glasova, do čega dolazi zbog velikog broja lista malih stranaka i nezavisnih kandidata, koji osvoje zanemarljiv broj glasova nedovoljan za dobijanje odborničkog mandata, ali dovoljan da umanji broj glasova većim srpskim strankama da izgube neko odborničko mjesto“, pojasnio je Cvjetinović.

On kaže da je uslov koji su stranački blokovi dogovorili to da kandidat za načelnika opštine živi u Srebrenici i da se u dosadašnjem radu nije ogriješio o srpske interese.

„Poželjno bi bilo da kandidat bude nestranačka ličnost i moralna osoba sa potvrđenim dosadašnjim rezultatima u radu“, pojasnio je Cvjetinović i istakao da očekuje i pomoć Srpske pravoslavne crkve po ovom pitanju.

Predsjednik Opštinskog odbora DNS-a Velibor Rankić kaže da je ta partija opredijeljena da podrži jednog srpskog kandidata za načelnika opštine, jer je i bošnjačka strana predložila jednog i vrijeme je da Srbi kao većinski narod u ovoj opštini izaberu načelnika opštine iz svojih redova.

Predsjednik Stranke Napredna Srpska u Srebrenici Nikola Simić rekao je da se očkivala takva inicijativa od rukovodstva Srpske i da se mora postići unutarsrpski dogovor kako bi se počelo popravljati stanje u ovoj sredini.

„Već 16 godina Bošnjaci su na čelu opštine i nema nikakvog uspjeha. Srbi se iseljavaju i njihov položaj se pogoršava, ali i Bošnjaci koji žive u Srebrenici, kao što je predsjednik SDP-BiH, moj prijatelj Hakija Meholjić, tvrde da da je stanje lošije nego 2000. godine kada se vratio u Srebrenicu“, rekao je Simić Srni.

On kaže da lokalni lideri srpskih stranaka treba da sjednu za sto i da se razgovor ne prekida dok se ne postigne kompromis i predloži jedan srpski kandidat za načelnika, jer su to učinili i Bošnjaci u ovom mjestu.

Prije desetak dana bošnjačke stranke u Srebrenici postigle su dogovor da njihov zajednički kandidat za načelnika ove opštine bude aktuelni načelnik Ćamil Duraković i tu informaciju zvanično su potvrdile i stranke i Duraković.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik apelovao je da se sve srpske političke partije okupe oko jednog kandidata za načelnika opštine Srebrenica da bi na ovu funkciju bio izabran Srbin, što bi omogućilo da se relativizuje farsa stvorena u vezi sa ovom lokalnom zajednicom i prekine spirala lošeg položaja Srba.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se