-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Srbija će da zaštiti svoju teritoriju

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija, kada je riječ o vojnim resursima, nastaviti da se takmiči sa razvijenijim zemljama kako bi mogla da zaštiti svoju teritoriju.

„Odvraćanje bilo koga od potencijalnog napada na našu zemlju cilj je Vojske Srbije i zadatak koji moramo da obavljamo u svakom trenutku“, rekao je Vučić na vojnom aerodromu Batajnica, gdje je prisustvovao svečanom otvaranju novog hangara za avione i helikoptere i promociji novog modernog naoružanja proizvedenog u Srbiji.

Vučić je najavio da se početkom juna očekuje dolazak dva ruska helikoptera „MI-17“ koji su kupljeni za potrebe Vojske Srbije, koji će, uz modernizaciju aviona „AN-26“, dovesti u bolju situaciju transportnu avijaciju.

„Ako uspemo da uštedimo novac u budžetu, naš cilj je da unapredimo lovačku avijaciju. Neki resursi su obnovljeni i radićemo na tome da ojačavamo naše Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu“, rekao je Vučić.

On je naveo da se na batajničkom aerodromu nalazi 12 od ukupno 14 aviona tipa „lasta“, koje će u roku od nekoliko mjeseci biti u punoj upotrebi za osnovnu obuku pilota.

Vučić je rekao da je Srbija mnogo radila na raketnim sistemima, na vođenim raketama, imajući u vidu činjenicu da prati šta se u regionu zbiva i kako se neke zemlje naoružavaju, te istakao da je sasvim sigurno da će lovačka avijacija biti pojačana.

„Polako ali sigurno ojačavamo ratno vazduhoplovstvo i protivazdušnu odbranu“, rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija obnovila neke resurse i da sada može dalje da vidi, te da ima pasivizaciju za radare, koja onemogućava protivničku stranu da vidi gdje je postavljen radar.

Poslije obilaska hangara, koji je izgrađen na mjestu hangara porušenog u NATO bombardovanju, Vučiću je prikazano novo naoružanje proizvedeno u Srbiji.

Ispred hangara bili su postavljeni avioni „lasta“, izviđački sistem „MIP-11“, modernizovani lanser raketa „oganj“, bezposadno kopneno vozilo sa daljinski upravljanom borbenom stanicom „milica“, kao i letjelice tipa „MIG-21“, „AN-26“, tegljač „G-4“ i „MIG-29“.

U pratnji premijera bili su ministar odbrane Zoran Đorđević i zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se