-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Sindikat Alumine: 500 KM za rođenje djeteta, 300 KM za stupanje u brak

ZVORNIK – Kako bi pospješili zasnivanje novih bračnih zajednica i poboljšali natalitet kod porodica zaposlenih radnika u kompaniji, Sindikalna organizacija metalske industrije i rudarstva u „Alumini“ iz Zvornika je, u oktobru prošle godine, donijela odluku o izdvajanju jednokratne novčane pomoći radnicima ove fabrike, članovima Sindikata metalske industrije i rudarstva, koji stupaju u brak, kao i za svako novorođeno dijete.

Visina novčane pomoći za radnike koji zasnivaju bračnu zajednicu iznosi 300 KM, a za svako novorođeno dijete 500 KM. U slučaju da su oba supružnika radnici „Alumine“ i članovi Sindikata metalske industrije i rudarstva, dodijeljuje im se po 300 KM, odnosno po 500 KM.

Šest mjeseci nakon primjene ove odluke, predsjednik Sindikalnog odbora Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva, dr Radenko Smiljanić, kaže da je ponosan što je ova akcija zaživjela u „Alumini“.

„Porodica i natalitet su stub svakog društva i države i zato ih treba podržati i podsticati koliko je to moguće. Krajnje je vrijeme da se osmišljenom politikom i društvenom brigom preokrenu negativni demografski trendovi poput niskog nataliteta, starenja populacije i smanjivanje prosječne veličine porodice“, ističe Smiljanić.

Radenko SmiljanićIz kase sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva, u proteklih šest mjeseci, izdvojeno je blizu 15.000 KM jednokratne novčane pomoći za ove namjene.

„Isplatili smo 11.500 KM za rođenje 23 djeteta i 3.300 KM na ime 11 vjenčanja radnika članova našeg sindikata. Najljepše se, vjerujte, osjećam kad uplaćujemo sredstva za ove namjene“, govori Smiljanić.

Posljednjih godina značajno se poboljšala i starosna struktura radnika u „Alumini“. Trenutno jedna trećina zaposlenih u kompaniji je mlađa od 35 godina.

„U fabrici je dosta mladih ljudi, potencijalnih budućih supružnika. Naravno, očekujemo da će biti novih brakova i da ćemo ovakvim akcijama uticati kod mladih ljudi koji treba da formiraju i proširuju svoje porodice“, naglašava Radenko Smiljanić.

Prvi bračni par u „Alumini“ koji je dobio jednokratnu novčanu pomoć Sindikata nakon rođenja djeteta, bili su Bojan i Ljiljana Gojković.

„Ovaj potez sindikata je svakako gest dobre volje i predstavlja prije svega moralnu podršku, a pritom nisu zanemarljiva ni finansijska sredstva koja će svakom mladom bračnom paru dobro doći“, kaže Bojan Gojković, iz službe nabavke Komercijalnog sektora.

Od januara ove godine, i druga sindikalna organizacija u „Alumini“ – Sindikat metalaca i rudara – donio je istovjetnu odluku da za radnike kompanije, članove ove sindikalne organizacije, prilikom stupanja u brak ili rođenja djetеta, izdvaja novčana sredstva od 300 KM, odnosno 500 KM, i tako podržava mlade bračne parove i podsticanje rađanja djece.

Kompanija „Alumina“ zapošljava oko 1.250 radnika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se