24.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Sedamnaest godina od ubistva Slavka Ćuruvije

BEOGRAD – Na današnji dan prije 17 godine ubijen je vlasnik i urednik lista „Dnevni telegraf“ Slavko Ćuruvija u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

Ćuruvija je ubijen na Vaskrs, 11. aprila 1999. godine, ispred ulaza u zgradu, gdje su se nalazile prostorije marketing službe „Dnevnog telegrafa“.

Za njegovo ubistvo optužena su četvorica pripadnika Državne bezbjednosti /DB/ Srbije. Postupak se vodi pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Optuženi, bivši načelnik DB Radomir Marković i pripadnici službe Milan Radonjić i Ratko Romić, u dosadašnjem postupku negirali su krivicu, dok je četverooptuženi Miroslav Kurak i dalje u bjekstvu.

Na osnovu podataka koji su objavljeni iz tajnog policijskog dosije „Ćuran“, saznalo se da je Ćuruviju i njegovu suprugu do neposredno pred njegovu smrt pratilo 27 pripadnika Državne bezbjednosti, a mnogi od njih su već svjedočili i na suđenju pred Specijalnim sudom.

Tužilaštvo i dalje ne zna odgovor na pitanje ko je naredio zločin. U optužnici se govori o motivu i navodi se da je Ćuruvija ubijen iz niskih pobuda po nalogu nepoznatih osoba iz najviših struktura vlasti s ciljem očuvanja političke vlasti, moći i organičenja slobode medija.

„Ćuruvija je ubijen zbog njegovog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mjenje i djelovanje opozicinih društvenih snaga i političkih subjekata i radi očuvanja postojećih struktura vlasti“, navedeno je u optužnici.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se