15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

SDS prihvatio poziv predsjednika Dodika na sastanak povodom odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS

ISTOČNO SARAJEVO – Predstavnik SDS-a prisustvovaće sastanku na koji je pozvao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povodom odluke Ustavnog suda BiH o Danu Srpske, iako za takvim sastankom nema nikakve potrebe, rekao je danas u Istočnom Sarajevu predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Bosić je na konferenciji za novinare, u pauzi sjednice Predsjedništva SDS-a, najavio da će sastanku prisustvovati predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević jer on ima ranije zakazane obaveze oko učešća na sastanku Jadransko-jonske inicijative.

„Donijeli smo zaključak da povodom odluke Ustavnog suda BiH o zabrani 9. maja kao Dana Republike Srpske treba podnijeti zahtjev za preispitivanje te odluke, a da Narodna skupština Srpske treba da usvoji novi zakon koji će potvrditi 9. januar kao Dan Srpske, a koji će biti u skladu sa nekim odredbama odluke Ustavnog suda BiH“, rekao je Bosić.

Prema njegovim riječima, ukoliko to ne bude prihvaćeno kao rješenje od stranaka u FBiH i Ustavnog suda BiH, onda se SDS slaže da krajem godine treba raspisati referendum o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

„Ukoliko postoje mogućnosti da se dođe do rješenja mimo bilo kakvih referenduma, mi smo za to rješenje. Ukoliko ima potrebe da bude održan referendum, smatramo da ga treba održati krajem godine u decembru. Taj referendum nikako ne treba da bude povod za skupljanje stranačkih poena pred lokalne izbore“, istakao je Bosić.

On je najavio da će se 27. aprila na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH naći i Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koji su predložili klubovi poslanika SDS-a i SNSD-a i da očekuje da ne bude prihvaćen jer su ga već jednom odbile stranke iz FBiH.

„Očekujemo da paralelno s tim Narodna skupština i Vlada Republike Srpske urade svoj dio posla i pripreme zahtjev za reviziju i donesu novi zakon. Postoji zajedničko tijelo u Narodnoj skupštini koje je i do sada bilo angažovano oko pitanja Dana Srpske u kojem sve stranke iz Republike Srpske imaju svoje predstavnike“, istakao je Bosić.

Izjavu predsjednika Ustavnog suda BiH Mirsada Ćemana da će, ukoliko ne bude poštovana odluka Ustavnog suda BiH, Tužilaštvo BiH raditi svoj posao, Bosić je ocijenio kao „zabadanje prsta u oko“ i pokazivanja da Ustavni sud BiH još nije ništa shvatio, odnosno da nije shvatio da je „pucao sam sebi u nogu takvom odlukom“, koja očigledno u Republici Srpskoj neće biti provedena.

„Ustavni sud BiH mora da razmisli kojim putem ide“, naglasio je Bosić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se