24.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Radovan Karadžić 1993. dao intervju u Njujorku: „Nisam ubio nikoga osim njujorških žohara“

NJUJORK – Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik RS, koji je nedavno zbog ratnih zločina osuđen na 40 godina zatvora u Haškom tribunalu, ima zanimljivu vezu s Njujorkom, piše „New York Post“, podsjećajući na intervju koji je Karadžić dao 1993. godine.

U tekstu pod naslovom „Iznenađujuća njujorška prošlost ratnog zločinca“, novinarke Sindi Adams, ona navodi da je tokom boravka u Njujorku 1993. godine Karadžić upravo njoj dao ekskluzivni intervju, a u kojem je rekao da nije ubio nikog osim „njujorških žohara“. U intervjuu se ne navodi povod boravka 1993. godine, ali se pretpostavlja da je bio zbog zasjedanja UN-a.

Bilo je to, kako piše, vrijeme kada je Karadžićeva glava bila ucijenjena na nekoliko miliona dolara, a u Njujorku je boravio uz jake mjere obezbjeđenja.

Ono što je interesantno jeste da su ga tada odbili iz više njujorških hotela, a on je onda zakupio cijeli sprat hotela „InterContinental“.

„Ja sam pjesnik, koji ima objavljene zbirke poezije. Dvije godine, 1974. i 1975, sam živio u ovom predivnom Njujorku, u hotelu na Vest Sajdu, koji je bio prljav. Nismo imali novca. Onda smo se supruga Ljiljana i ja preselili u 104. ulicu. Ni to mjesto nije bilo dobro, bilo je puno žohara“, prisjetio se tada Karadžić. Istakao je da je za njih dvoje Njujork poseban.

„Prvenstveno sam ovdje bio zbog slušanja poezije. Dane sam provodio na predavanjima u kampusu ‘Kolumbija’. Volio bih da opet mogu da posjetim te dijelove, da prođem kroz Central park, da opet odem u kineske restorane, da uživam u Riversajd drajvu“, rekao je tada Karadžić.

Njegova supruga Ljiljana rekla je da brinu za njihovu djecu.

„Naša kćerka je doktor, a sin je u policiji. Ne mogu ni da pomislim na taj svakodnevni teror. Molimo se da jednog dana živimo bez toga“, rekla je Ljiljana. Govoreći o ratnim strahotama, Karadžić je tada rekao da nikoga nije ubio.

„Ja nikada nikoga nisam ubio. Jedino što sam ubijao su ovi njujorški žohari“, rekao je on tada. Na pitanje o zločinima te o navodnim silovanjima od strane srpskih vojnika, Karadžić je rekao da su srpski vojnici uglavnom bivši komunistički oficiri, koji su striktni kada je riječ o zločinima.

„Da jedan komunistički oficir siluje nekoga pred drugima je naprosto nezamislivo“, rekao je Karadžić.

On je dodao da su, ipak, ušli u trag 18 slučajeva silovanja, te da su počinioci već u zatvoru.

„Ako su nekoga ubili, biće osuđeni na smrtnu kaznu. Ako je bilo silovanja, biće tretirani kao ratni zločinci“, rekao je Karadžić.

Upitan šta će se desiti s njim ako ga optuže za ratne zločine, on je smireno odgovorio da ako utvrde da je ratni zločinac, onda će i njega tretirati isto.

„Neljudskost postoji na obje strane u ratu. Postoje dokazi da muslimani imaju javne kuće, samo šest u Sarajevu, gdje prisilno drže Srpkinje“, rekao je on. Govoreći o svom aktivizmu, Karadžić je izjavio da je bio aktivan u antikomunističkom pokretu.

„Ja sam 35 godina bio disident. Ali, mi nikada nismo pribjegli terorizmu. To je za nas nezamislivo. Raznositi zgrade, postavljati eksploziv, to je više način djelovanja arapskih ekstremista, ali ne nas“, rekao je Karadžić.

On je tada na kraju dodao da ne može reći da su muslimani ti koji su učinili sve da ga diskredituju.

„Ali, mogu samo reći da sam sve ovo očekivao. Neprijetelji su mi rekli da će jednog dana doći do ovoga. Štaviše, obećali su mi“, rekao je on, pišu Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se