7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Promovisano takmičenje za Najbolju tehnološku inovaciju

ZVORNIK – Na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku danas je održana promocija ovogodišnjeg takmičenja za Najbolju tehnološku inovaciju, u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske.

Biljana Vojvodić, pomoćnik ministra u Ministarstvu nauke i tehnologije Republike Srpske, rekla je da se takmičenje organizuje jubilarni 10. put zajedno sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

– Ovo takmičenje podstiče i promoviše inovacionu klimu u Republici Srpskoj i do sada je keoz njega prošlo 209 timova, od toga u kategoriji realizovanih inovacija 145 timova, nagrađeno je 70 timova sa ukupnim nagradnim fondom od 313.000 KM. Ovogodišnji nagradni fond je 35.000 KM, pri tome planirali smo i specijalne nagrade za ovo jubilarno 10. takmičenje za najuspješniji studentski tim i za najusješniji srednjoškoski tim. Prijavljivanje se može vršiti do 4. maja do 20 časova i pozivamo sve one koji imaju inovaciju koja bi mogla da se nađe na tržištu da se prijave na takmičenje – rekla je Vojvodićeva.

Ona je podsjetila da su i profesori sa Tehnološkog fakulteta u Zvorniku takođe bili učesnici ovog takmičenja i imali zapažene inovacije, te izrazila uvjerenje da i među studentima i srednjoškolcima ima onih koji mogu da se prijave.

Profesor Dragan Povrenović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, koordinator takmičenja, istakao je da je ovo takmičenje jedinstven projekat kroz koji se, ne samo vrši promocija, nego se i ohrabruju ljudi da se pojave na takmičenju.

– U Srbiji je do sada bilo preko 7.000 učesnika, ali postoji još uvijek veliki prostor za sve one koji još uvijek nisu čuli da takmičenje postoji. Pored samog takmičenja, naš osnovni zadatak je i da obučimo ljude kako se od neke ideje dolazi do realizacije. Na takmičenju imaju pravo da učestvuju svi stanovnici Srbije i Republike Srpske i ovo je jedinstveno takmičenje gdje su svi potpuno ravnopravni, bez obzira na godine, pol, obrazovanje, gdje žive, jedino što je uslov je da imaju najmanje tri člana u svom timu i da imaju dovoljno hrabrosti da zakorače u nešto što je preduzetništvo – poručio je Povrenović.

Radomir Stojanović, inovator iz Bijeljine, osvojio je 2010. godine prvo mjesto sa svojom inovacijom.

– Učešće na takmičenju nam je pomoglo da možemo dalje istraživati, a pobjeda za mene znači veoma puno. Radi se o inovativnoj cijevi za višenamjenske objekte, plastenike, staklenike, nastrešnice. Mi smo uradili idejno rješenje i napravili smo objekat. Inovativna cijev se može proizvoditi od pocinčanog lima, od rosfrajnog lima, od svih obojenih limova i ona se može slagati kao domine. Svima onima koji se bave inovacijama poručio bih da treba stalno da rade na njima, jer one donose našem društvu poboljšanje, a na takmičenjima uvijek ima mnogo čega da se prikaže – rekao je Stojanović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se