23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Predstavljena knjiga „Drugi šematizam“

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine predstavljena je sinoć knjiga „Drugi šematizam“, čiji je autor njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom sa uređivačkim odborom i sveštenicima Eparhije zvorničko-tuzlanske koji su dostavili podatke iz svojih parohija.

U knjizi „Drugi šematizam“ obrađeni su istorijski i statistički podaci Eparhije zvorničko-tuzlanske od njenog osnivanja do 30. novembra 2015. godine.

Recenzent knjige sinđel Danilo Gavranović rekao je da je „Šematizam“ knjiga koja pokazuje presjek stanja jedne uprave, u ovom slučaju Eparhije zvorničko-tuzlanske, dodavši da su prvi šematizmi počeli da se štampaju dolaskom Austro-Ugarske monarhije na ove prostore, odnosno u 19. vijeku.

Sinđel Gavranović je naglasio da Eparhija zvorničko-tuzlanska nije imala svoj šematizam sve do 1977. godine, kada je pripremljen i odštampan „Prvi šematizam“, koji je donio prve osnovne podatke sa imenima sveštenika, parohija i hramova sa nešto malo fotografija.

„Ovaj Šematizam donosi istorijske podatke u kojima se opisuje istorijat Eparhije zvorničko-tuzlanske, arhijerejska namjesništva i svaka parohija“, rekao je sinđel Gavranović.

Protođakon Žarko Mijatović je, govoreći o knjizi, istakao da „Šematizam“ predstavlja nepresušni izvor podataka na osnovu kojih je moguće pratiti život i rad Eparjhije i njeno istorijsko postojanje.

„Potreba izlaska ovog ‘Šematizma’ pojavila se odavno jer je prošlo 37 godina od izlaska ‘Prvog šematizma’ 1977 godine. Pojava ovog ‘Šematizma’ diktirana je obavezom da se ostavi autentično svjedočanstvo o ovome periodu života Eparjhije zvornmičko-tuzlanske“, rekao je protođakon Mijatović.

Prema njegovim riječima, misija ovog „Šrmatuzma“, kao i onog iz 1977. godine, jeste da adekvatno i realno prikaže sve što je urađeno u ovom periodu u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

„Osnovni cilj ovog ‘Šematizma’ jeste analitički zbirni prikaz podataka o eparhisjkim tijelima, manastirima eparhije, o arhijerejskim namjesništvima i parohijama koje pripadaju tom namjesništvu“, rekao je protođakon Mijatović.

Protojerej Vdoje Lukić naglasio je da je zvornička Mitropolija osnovana 1232. godine, te da je Zvornik bio sjedište mitropolita sve do 1852. godine i istakao da je u tom vremenu crkveni život na ovom području bio istinski organizovan.

Podsjetivši da se zvorničko namjesništvo od 1992. godine prostiralo na osam opština birčanske regije i da je imalo 30 parohija i crkvenih opštine, Lukić je rekao da je 2013. godine izvršena reorganizacija arhijerejskog namjesništva, među njima i zvorničkog, tako da u sastavu zvorničkog namjesništva sada ima 19 crkvenih opština i 18 parohija.

Knjigu „Šematizam“, koja je izašla u izdanju eparhijskog Upravnog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske, štampala je zvornička „Eurografika“ u 1.000 primjeraka.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se