18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Pogledajte blizak susret ruskog aviona i američkog vojnog broda (video)

Zvaničnici Pentagona saopštili su da je rusko nadletanje američkog broda Donald Kuk na Baltiku “akcija bliska agresiji“.

Pentagon je objavio snimke na kojima se vidi kako ruski avion prelijeće brod američke mornarice, kao i da je američki razarač prisustvovao “agresivnim manervima na oko deset metara udaljenosti“.

Incident se dogodio prije nekoliko dana kada je američki brod isplovio iz poljske luke Gdanija, gdje je trebalo da održi vojne vježbe.


Američka mornarica je saopštila da je ruski avion Su-24 preletio “Donalda Kuka“ u ponedjeljak kada je pripremana vježba sa poljskim vojnim helikopterom.

Takođe, američki zvaničnici su naveli da su ruski avioni bili “čisti“, tj. da nisu imali naoružanje, te da nisu predstavljali opasnost za američke operacije na Baltiku.

Međutim, oni naglašavaju da su ovi incidenti “agresivniji od bilo čega što se dogodilo u skorije vrijeme“, jer je, kako se navodi, Su-24 učestvovao u “simuliranom napadu“.

Ruske akcije izazvale su paniku u Vašingtonu, a potparol Bijele kuće Džoš Ernest je nazvao ovo “provokacijom“.

“Veoma smo zabrinuti zbog nebezbjednih i neprofesionalnih ruskih vazdušnih akcija. Ovo bi moglo da dovede do novih tenzija između država i moglo je da se završi nesrećom koja bi dovela i do gubitaka ljudskih života“, saopštili su zvaničnici .

Sa druge strane, admiral Džon Ričardson pohvalio je američku mornaricu zbog “hladne glave u stresnoj situaciji“.

Rusija nije komentarisala ovaj incident, ali kako piše “Raša tudej“, letjelica je vjerovato dolazila iz regiona Kaljingrada koji se graniči sa Poljskom.

[mom_video type=“youtube“ id=“Vsz2nno3Hk8″]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se