18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Pjevač o ustaškom pozdravu: Vrijeđanje srpskih žrtava

Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja sa prostora bivše Јugoslavije Dragan Pjevač izjavio je da inicijativa da ustaški pozdrav „Za dom spremni“ bude uvršten u zakon vrijeđa zdrav razum i brojne srpske žrtve koje su na tom prostoru stradale u 20 vijeku.

On je ukazao da se na prostoru cijele bivše Јugoslavije dešavaju nevjerovatne stvari i kao da postoji težnja de se točak istorije vrati unazad – u devedesete i dalje, posebno u Hrvatskoj.

„Dok su hrvatski nacionalisti u sred bijelog dana na spomenik Bobanu u centru Splita za vrijeme Milanovića ispisivali `Za dom spremni`, komunalci i policajci su noću uklanjali taj natpis sa maskama. Valjda da ih oni koji podržavaju ustašku politiku ne bi osuđivali zbog tog čina“, rekao je Pjevač.

On je istakao da je dio Hrvatske javnosti korektan, ali da oni razumni jednostavno nemaju prostora pored sve agresivnije većine.

Pjevač je podsjetio da je najnovija inicijativa samo nastavak politike rehabilitacije ustaštva koju Hrvatska vodi.

„Hrvatski Mirovinski fond je 1993. godine donio odredbu na osnovu koje je više od 8.000 ustaša i domobrana dobilo pravo na penziju. To nisu male penzije već one od 400 i 500 evra, koje zločincima i njihovim nasljednicima obezbjeđuju lagodan život“, rekao je Pjevač.

Prema njegovim riječima, u toj i takvoj atmosferi nije čudno što neki hrvatski istoričari sada izlaze sa podacima da je u logoru Јasenovac, koji nazivaju radnim logorom, stradalo tek oko 480 žrtava, dok se srpske žrtve iz ratova devedesetih godina prošlog vijeka i ne pominju.

„To nas posebno vrijeđa. Moja majka Boja ubijena je u Medačkom džepu. Sahranili smo je… mnogi Srbi još čekaju da sahrane svoje najmilije i u okolnostima koje jesu postoji veliki strah da neće dočekati pravdu“, rekao je Pjevač.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se