12 C
Zvornik
25. април 2024.

Otključavanje „Ajfona“ koštalo preko 1,3 miliona dolara

VAŠINGTON – Američki Federalni istražni biro /FBI/ saopštio je da je platio više od 1,3 miliona dolara za otključavanje telefona „ajfon“ koji je pripadao jednom od napadača iz San Bernardina.

Direktor FBI DŽejms Komi rekao je na bezbjednosnoj konferenciji u Londonu da je agencija za ovu operaciju platila veću sumu od one koju će on zaraditi do kraja svog mandata u narednih sedam godina i četiri mjeseca.

Ne računajući bonuse, Komi će u tom periodu zaraditi 1,34 miliona dolara, pošto mu je plata od januara 2015. godine 183.300 dolara.

To znači da je ovo bio najveći iznos koji je FBI platio za neki hakerski posao. Agencija je prethodno platila milion dolara kompaniji „Zerodijum“ za otključavanje mobilnih telefona.

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je u martu da je „ajfon“ napadača iz San Bernardina otključan uz pomoć neidentifikovane treće strane i odustalo od tužbe protiv kompanije „Epl“, koja je prethodno odbila da sarađuje sa FBI.

Komi je rekao da će softver koji je iskorišćen za telefon iz San Bernardina moći da se upotrijebi i za ostale telefone „ajfon 5C“ sa operativnim sistemom „iOS 9“.

U Americi je prodato oko 16 miliona ovakvih telefona, a 84 odsto ih koristi „iOS 9“.

FBI sada ima pristup podacima sa telefona Rizvana Faruka, jednog od napadača koji su ubili 14 ljudi u San Bernardinu 2. decembra.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se