12 C
Zvornik
20. април 2024.

Od ljeta jeftinije telefoniranje

SARAJEVO – Cijene usluga mobilne telefonije u BiH od ljeta će biti niže nego do sada, rekao je juče vršilac dužnosti direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH Predrag Kovač.

RAK je, na osnovu zaključaka Parlamenta BiH, donio odluku o setu mjera koje telekom operateri moraju sprovesti da bi cijene njihovih usluga bile usklađene sa cijenama u regionu. Odluka sadrži set od pet mjera, od kojih će tri stupiti na snagu 1. juna, a preostale dvije 1. jula ove godine, čime je, kaže Kovač, telekom operaterima dato dovoljno vremena da se tehnički prilagode za njihovu primjenu.

Mjere RAK-a odnose se na „m:tel“ u Banjaluci, „BH Telekom“ u Sarajevu i „HT Eronet“ u Mostaru.

– Stanovnici BiH plaćaju najviše cijene telefonskih usluga u regionu. RAK je donio set mjera za usklađivanje cijena usluga mobilne telefonije i uslova za pružanje telekomunikacionih usluga, koje treba da dovedu do sniženja cijena usluga mobilne telefonije u BiH. Cilj nam je da slijedimo, prije svega, cijene istih usluga u zemljama u regionu – istakao je Kovač i dodao da su donošenju ovih mjera prethodili razgovori sa telekom operaterima u BiH.

Stručni savjetnik za analizu i regulaciju tržišta u RAK-u Slavica Bodiroga precizirala je da se prva mjera odnosi na sniženje cijena poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama, odnosno na izjednačavanje cijene sa cijenom prema vlastitoj fiksnoj mreži.

– Druga mjera se odnosi na međunarodne pozive i znači da su operateri obavezni da cijene u mobilnoj telefoniji formiraju u skladu sa pravilom 67 o modelu rebalansa cijena govorne telefonije u BiH – dodala je Bodiroga.

Navela je da treća mjera predviđa da dopuna računa za mobilnu telefoniju od deset KM i više važi najmanje 90 dana. Ove tri mjere, precizirala je, stupaju na snagu 1. juna, dok 1. jula na snagu treba da stupe mjere ukidanja izbora operatera o tome da li će ukinuti obračunsko uspostavljanje poziva ili će uvesti obračunsku jedinicu jedan sekund te obaveza operatera da cijene iskazuju sa uključenim PDV-om. U RAK-u nisu mogli precizirati koliko će iznositi sniženje cijena jer operateri nude veliki broj paketa za korisnike.

U kompaniji „m:tel“ juče su „Glasu“ rekli da im je apsolutni imperativ u poslovanju poštovanje zakonskog i regulatornog okvira u BiH u svim segmentima, kao i kreiranje konkurentne ponude za korisnike i zadržavanje liderske pozicije na tržištu BiH.

– Kao što je ranije najavljivano, kompanija će poštovati sve zajednički usaglašene mjere RAK-a. To znači da će „m:tel“ korisnici od 1. juna komunicirati po još povoljnijim uslovima, o čemu će biti pravovremeno i detaljno informisani – rekli su u „m:telu“. Napominju da je kompanija do sada kontinuirano kreirala promotivne ponude za sve vrste usluga i sve grupe korisnika prilagođene njihovim potrebama i platežnim sposobnostima.

– Takođe, naši korisnici jedini u BiH mogu da koriste prednosti regionalnog poslovanja kompanije u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Austriji – istakli su u „m:telu“.

U „BH Telekomu“ su naglasili da su aktivno učestvovali u izradi odluke o usklađivanju cijena usluga mobilne telefonije i da neke od donesenih ključnih mjera već primjenjuju.

– Ostale ćemo svakako implementirati u zadatim rokovima. Iako je u konkretnom slučaju odstupljeno od propisanih načina regulacije tržišta, uz visok stepen kooperativnosti dominantnih operatera sa Agencijom, došlo se do zadovoljavajućeg rješenja za krajnje korisnike – kazali su u „BH Telekomu“. Iz „HT Eroneta“ nisu odgovorili na naša pitanja, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se