10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Obuka za korisnike donacije u plastenicima

ZVORNIK – Danas je u Zvorniku počela dvodnevna obuka za 20 korisnika koji su ispunili uslove Javnog poziva za predaju zahtjeva za dodjelu plastenika od 100 kvadratnih metara sa dodatnom opremom putem sufinansiranja u okviru Projekta „Ekonomsko osnaživanje povratnika i mladih nezaposlenih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima“ grad Zvornik 2016.

Projekat sufinansiraju ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH, humanitarne organizacije „MAID“ i „LDSC“ i korisnici.

Nisret Mujanović, savjetnik ministra za raseljene osobe i izbjeglice Federacije BiH, rekao je da će poslije obuke za plasteničku proizvodnju, korisnici potpisati ugovore, nakon ćega će dobiti plastenike sa sistemima za navodnjavanje. On je istakao da su plastenici površine 100 kvadrata, te da će korisnicima biti isporučene i prve sadnice za proljetnju sjetvu.

Nerzudin Hajdarević, koordinator organizacije „MAID“, rekao je da je vrijednost projekta 60.000 KM, te da Federalno ministarstvo učestvuje sa 40 posto, organizacije „MAID“ i „LDSC“ takođe sa 40 posto, dok korisnici učestvuju sa 20 posto.

– Učešće korisnika je 490 KM, a smatrali smo da će oni na ovaj način osjetiti malo veću odgovornost prema donaciji. Oni će dobiti obuku o načinu proizvodnje u plasteniku, a uglavnom se radi o sadnicama paprike, paradaiza, spanaća i ostalih kultura koje se proizvode i koje prispevaju u toku cijele godine – istakao je Hajdarević.

On je dodao da je u okviru ovog projekta akcenat stavljen na mlade bračne parove koji su izrazili želju da se bave plasteničkom proizvodnjom, čime se ostvaruju i ciljevi samozapošljavanja i osnaživanja ruralnih područja.

V.d. predsjednika Skupštine grada Zvornik Mersad Mehmedović zahvalio se Federalnom ministarstvu i humanitarnim organizacijama, dodavši da se radi o projektu koji će pomoći i aktivirati poljoprivrednike.

– Projekat će doprineti i da mladi bračni parovi odluče da ostanu na selu, a mi ćemo pokušati ovaj projekat da proširimo i na druge segmente – naglasio je Mehmedović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se