5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Obilježavanje 24 godine od stradanja pripadnika JNA 3. maja u Sarajevu

SARAJEVO – Predstavnici Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja održali su danas u Sarajevu sastanak sa predstavnicima MUP-a Kantona Sarajevo u vezi sa pripremama obilježavanja 24 godine od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, koje će biti održano 3. maja.

Predsjednik Pododbora Velimir Dunjić izrazio je uvjerenje da će navedeni događaj i ove godine proteći dostojanstveno i bez incidenata.

„Policija Kantona Sarajevo do sada je veoma profesionalno odrađivala svoj dio posla“, rekao je Dunjić novinarima nakon sastanka u Sarajevu.

On je podsjetio da će u narednom periodu biti organizovano nekoliko manifestacija i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, na kojima se očekuje dobra saradnja nadležnih organa u vezi sa organizacijom manifestacija, poput otvaranja džamije Ferhadije u Banjaluci, zatim Tuzlanske kolone u Bijeljini i Tuzli, a potom slijedi obilježavanje u Sreberenici.

Prema njegovim riječima, protokol obilježavanja stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici biće isti kao prošle godine.

„Za 9.00 časova 3. maja zakazano je okupljanje na groblju u Miljevićima, u 9.30 biće služen parastos u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa, a polazak za Sarajevo predviđen je u 10.00 časova. Isti je i pravac kretanja – Miljevići-Vraca–Grbavica–Skenderija-mjesto zločina u Dobrovoljačkoj ulici, koja se danas zove Hamdije Kreševljakovića, i nazad“, precizirao je Dunjić.

Paljenjem svijeća i mirnom šetnjom okupljeni će odati poštovanje poginulim pripadnicima JNA.

Dunjić je ponovio da institucije Republike Srpske ni ove godine, kao ni prethodnih godina, nisu željele, niti žele da „brendiraju“ ovaj zločin, te da prave bilo kakve spektakle.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić rekao je novinarima da će Uprava MUP-a u skladu sa zakonom preduzeti neophodne mjere i radnje da pomenuti događaj prođe bezbjedno.

„Organizator je ispunio sve formalno-pravne uslove za održavanje skupa, tako da je to za nas uobičajen posao, ali mi ništa nećemo prepustiti slučaju i sve će proteći u najboljem redu“, poručio je Nefić.

On je potvrdio da će na isti dan i u Kantonu Sarajevo biti organizovane određene manifestacije, ali da to neće uticati na obilježavanje stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj.

„Mi znamo na koji način bi trebalo organizovati ovo okupljanje i kako sa tim da se nosimo. Svako ima pravo da u skladu sa zakonom obilježava određene datume i događaje“, dodao je Nefić.

Prije 24 godine u Sarajevu se dogodio izrežirani zločin kojeg su nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA počinili pripadnici takozvane Armije Republike BiH, Teritorijalne odbrane i zloglasnih paravojnih muslimanskih formacija kojima su komandovali osvjedočeni predratni kriminalci.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se 3. maja 1992. mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Iako je za bezbjednost mladih vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je njen izlazak prekinut oružanim napadom.

Prvih dana maja 1992. godine mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se