14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Obavještenje o pravima i obavezama po novom Zakonu o oružju

BIJELJINA – Vlasnici oružja za ličnu bezbjednost kao što su pištolj i revolver dužni su najkasnije 30 dana prije isteka roka važenja oružnog lista da podnesu zahtjev za izdavanje novog oružnog lista, saopšteno je danas iz Centra javne bezbjednosti /CJB/ Bijeljina.

U obavještenju za građane CJB je naveo prava i obaveze po novom Zakonu o oružju i municiji koji je stupio na snagu 12. aprila.

Zakonom je posebno definisan način prenošenja oružja koje se drži na osnovu važeće isprave o oružju radi promjene prebivališta, smrti vlasnika, popravke ili prepravke oružja, za koje je potrebna prethodna prijava nadležnom organu.

Kao i u ranijem zakonu, vlasnik oružja i municije je dužan da oružje za ličnu bezbjednost preda na čuvanje nadležnom organu prilikom napuštanja mjesta prebivališta duže od 60 dana, dok se lovačko, sportsko i druge vrste oružja mogu predati na čuvanje i ovlaštenom prodavcu ili serviseru oružja.

U slučaju ovakvog nepostupanja, zakon je predvidio novčanu kaznu i oduzimanje oružja.

Vlasnici oružja za ličnu bezbjednost koji na dan stupanja na snagu ovog zakona drže oružje na osnovu oružnog lista kojem je istekao rok važenja, obavezni su da do 31. decembra 2016. godine podnesu zahtjev za izdavanje oružnog lista uz ispunjenost opštih i posebnih uslova za nabavljanje oružja.

Lica koja su zakonski nasljednici umrlog vlasnika oružja, a nisu preuzeli oružje koje je na čuvanju kod nadležnog organa duže od tri godine i na dan stupanja na snagu zakona zatečeno je kod nadležnog organa, obavezni su da preuzmu to oružje ili da pokrenu postupak preuzimanja u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu novog zakona, ili u suprotnom oružje postaje vlasništvo Republike Srpske.

Novina u zakonu je mogućnost legalizacije oružja do 31. decembra 2016. godine za građane koji posjeduju oružje bez isprava, koje prema ranije važećim propisima nije registrovano, uz ispunjenost opštih i posebnih uslova za nabavljanje i držanje oružja.

U postupku legalizacije oružja građani nisu dužni da dokazuju porijeklo oružja, a nadležni organ će izvršiti potrebne provjere.

Zakonom o oružju i municiji je predviđena amnestija od krivičnog ili prekršajnog procesuiranja za građane koji posjeduju oružje, municiju, minsko-eksplozivna sredstva i drugo oružje čije je nabavljanje, držanje i nošenje ovim zakonom zabranjeno, ukoliko isto odmah po pronalasku predaju nadležnom organu.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se