18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Najveća tajna Vatikana: Da li je papa Jovana/Ivana zaista postojala?

RIM – Priča o papi Jovani/Ivani (Pope Joan) preživjela je vjekovima kroz književnost, slikarstvo, vajarstvo i u novije doba film. Iako mnogi ne vjeruju da je zaista postojala, postoje oni koji će legendu zauvijek smatrati vjerodostojnom

Svih 266 poglavara Rimokatoličke crkve bili su muškarci. Ipak, u srednjem vijeku, postojala je priča o jednom koji je u stvari bio prerušena žena.

Ova legenda o takovanoj „papi Jovani/Ivani“ preživjela je do današnjih dana.

Ko je bila i da li je zaista postojala?

Najraniji pisani izvor o papa Jovani/Ivani predstavlja spis „Chronica universalis Mettensis“, nastao u trinaestom vijeku. Prema podacima koje iznosi autor, sveštenik dominikanskog reda, postojao je neimenovani papa koji nije zapisan na spisku poglavara crkve jer je u stvari bio žena.

Iako hroničar piše kako su izuzetna pamet i talenti omogućili ovoj ženi da sjedne u Svetu stolicu, on se ne suzdržava da doda i kletvu: „Petre, Pater Patrum, Papisse Prodito Partum”, što znači: „O Petre, oče očeva, izdaj plodnost ženskog pape“.

Priču o Papa Jovani/Ivani slijedeći je pokupio dominikanski inkvizitor Etjen de Burbon koji u svom rukopisu „Chronica minor“ prvi piše o detaljima njene smrti. Burbon prenosi verziju događaja prema kojoj se Papa Jovana/Ivana javno porodila, čime je zapravo otkriven njen pravi identitet, odnosno pol.

Kao kaznu, zavezana je za konje koji su je vukli ulicama Rima dok ju je gnjevna masa kamenovala.

Najpoznatija verzija priče, međutim, potiče iz djela „Chronicon pontificum et imperatorum (Hronika papa i careva)“, koje je napisao sveštenik dominikanskog reda Martinus Polonus.

Uslijed prestiža i kredibiliteta koji je imao u Vatikanu, Martinusovo djelo postalo je izuzetno popularno i prepisivano. Za razliku od ostalih svjedočanstava o Papa Jovani/Ivani, Martinus je dao živopisnu biografiju ženskog pape i zapravo je prvi koji pominje ime Papa Jovana/Ivana.

Osim što ju je imenovao, Martinus navodi i druge do tada nepoznate informacije. Prema priči, Papa Jovana/Ivana je bila engleske nacionalnosti, rođena je u Majncu, a vladala je dvije godine, sedam mjeseci i četiri dana.

Poslije Martinusa, verzije priče o ženi papi postajale su sve složenije i složenije, zbog čega, kada se ima u vidu i nesigurnost koju izražavaju najraniji autori, najvjerovatnije je da je jednostavno rimska urbana legenda.

Ipak, tragovi njenog postojanja brojni su u umjetnosti i arhitekturi. Mnogi su u Berninijevim statuama sedam žena na porođaju, koje se nalaze u Bazilici Svetog Petra, pronašli papu Jovanu/Ivanu.

U svakom slučaju, ova priča preživjela je vjekovima kroz književnost, slikarstvo, vajarstvo i u novije doba film. Iako mnogi ne vjeruju da je zaista postojala, postoje oni koji će priču zauvjek smatrati vjerodostojnom.

I jednih i drugih biće još veoma, veoma dugo, vjerovatno sve dok Vatikan ne odluči da otkrije pravu istinu, piše Newsweek.rs.

[mom_video type=“youtube“ id=“AKF4Lmt3NsM“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se