14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Ispravna odluka o neprisustvovanju komemoraciji u Jasenovcu

BANJALUKA – Predsjednik Jevrejske zajednice Banjaluka Arie Livne rekao je da su jevrejska i srpska zajednica u Hrvatskoj donijele ispravnu odluku o neprisustvovanju ovogodišnjoj komemoraciji u Jasenovcu.

Livne, koji je i senator Republike Srpske, podsjetio je da je takva odluka donesena nakon izjava hrvatskih zvaničnika da je ustaški logor Jasenovac bio „radni logor“.

„Reći da je Jasenovac bio radni logor je, da ne upotrijebim tešku riječ, u najmanju ruku bezobrazluk i izraz nepoštovanja prema žrtvama koje su stradale od onih koji su apsolutno krivi pred istorijom, a to je NDH“, rekao je Livne za „Nezavisne novine“.

On je naglasio da time ne optužuje današnju Hrvatsku, ali da su oni koji su dali takvu izjavu, strašno pogriješili.

Prema njegovim riječima, riječ je o izjavi koja nije smjela biti data, posebno ukoliko oni koji su je dali vjeruju u tako nešto.

„Jevreji porijeklom iz bivše Jugoslavije dobro znaju šta je bio Jasenovac i saosjećaju sa narodima koji su žrtve. Ono što možemo uraditi, jeste da pišemo o tome, govorimo i što je najvažnije da predajemo u školama o tome, da se ne zaboravi šta se desilo“, poručio je Livne.

Livne smatra da treba osuditi svaku pojavu koja ima bilo kakve veze sa fašizmom i neonacističkom ideologijom, te da se demokratske i antifašističke snage moraju udružiti i zajedno suzbijati tu pojavu u cijelom svijetu.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se