15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Fašistički simboli – „izraz domoljublja“

ZAGREB – Efraim Zurof, direktor centra „Simon Vizental“, upozorava da su fašistički slogani u Hrvatskoj postali prihvatljivi i da se oni smatraju „izrazom domoljublja“.

On oštro osuđuje skandiranje „Za dom spremni!“ tokom prijateljske fudbalske utakmice između Hrvatske i Izraela u Osijeku i poziva na sankcionisanje svih navijača koji su u ovom incidentu sudjelovali.

U svom osvrtu za „Jeruzalem post“, Zurof napominje da se takvo ponašanje u NJemačkoj sigurno ne bi tolerisalo.

„Ono što najviše zabrinjava jeste činjenica da premijer Hrvatske Tihomir Orešković i ministar obrazovanja i sporta Predrag Šustar o svemu šute.

S obzirom da su se povici `Za dom spremni!` jako dobro čuli na cijelom stadionu, izostanak njihovog odgovora jeste indikacija tolerancije prema uvredljivom i antisemitskom ponašanju“, ističe Zurof.

On podsjeća da je jedina reakcija bilo saopštenje iz kancelarije premijera u kojem se osuđuje korišćenje simbola totalitarnih režima, bez pominjanja konkretne utakmice i detalja.

Jedini koji su protestovali jesu udruženja za ljudska prava i lokalna jevrejska zajednica.

Zurof podsjeća i na ostale slučajeve skandiranja ustaških parola na fudbalskim utakmicama u Hrvatskoj, kao i na slučaj „svastike“ na Poljudu.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se