18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Edukacija potrošača o njihovim pravima

ZVORNIK – U Zvorniku je juče održana radionica pod nazivom „Informisanje i edukacija potrošača i trgovaca u gradu Zvornik“ čiji je organizator Udruženje za zaštitu potrošača „CAM“ iz Šekovića.

Gosti radionice su bili Dušanka Tegeltija, pomoćnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske i Borka Surtov, glavni republički tržišni inspektor.

Tegeltija je istakla da je ministarstvo trgovine i turizma jedno od najvažnijih nosilaca zaštite potrošača u Republici Srpskoj, te da ima za cilj jačanje svijesti i zaštitu potrošača.

– U tom smislu mi sarađujemo sa udruženjima za zaštitu potrošača putem sufinansiranja njihovih materijalnih troškova i finansiranja njihovih projekata, kao što je i ova današnja radionica. Ministarstvo, odnosno Vlada Republike Srpske je ove godine obezbjedila 100.000 KM za zaštitu potrošača, a udruženje „CAM“ je za ovu radionicu, odnosno ovaj projekat dobilo 6.800 KM. Možemo reći da je ovo nastavak od prošle godine, jer je CAM imao projekat edukacije potrošača u opštinama Šekovići i Vlasenica, a ove godine je to preneseno i na druge opštine. Nama je cilj da pored potrošača koje u svakom trenutku pokušavamo naučiti o njihovim pravima i dizati im svjest na viši nivo, na neki način podignemo svijest i obrazujemo i trgovce kad je u pitanju zaštita potrošača – rekla je Tegeltija.

Surtov je istakla da su inspekcijski organi takođe jedan od nosilaca zaštite prava potrošača.

– Najčešća kršenja prava potrošača su nedobijanje računa, odnosno prilikom kupovine robe ili usluge najčešće se dešava da su potrošači nezaštićeni baš u tom segmentu. Međutim, mi apelujemo na potrošače da oni ne mogu ostvariti nikakvo svoje pravo, odnosno polazna tačka za bilo koje dalje traženje svog prava je da od trgovca traže račun. Pored toga dešava se da na rafovima imate jednu cijenu, a na kasi drugu, tu sugerišemo potrošačima da uvijek traže da im se naplati ona cijena koja je na rafu. Takođe, dešava se da proizvod nema deklaraciju, ili recimo kod tehničke robe moraju biti sva uputstva prevedena na jedan od razumljivih jezika.– naglasila je Surtov koja je dodala da su ekonomske usluge jedne od osnovnih oblasti gdje se prava potrošača značajno krše.

Predsjednik „CAM-a“ Đorđe Radenović rekao je da u regiji Birač najviše prigovora ima upravo u oblasti usluga od opšteg ekonomskog interesa, dok je kod trgovačkih usluga osnovni prigovor građana vezan za istekli rok prehrambenih proizvoda. Takođe, napomenuo je Radenović, za razliku od velikih trgovačkia lanaca koji izdaju račune, male prodavnice ti rijetko rade.

– Cilj ove radionice je da se građani upoznaju sa Zakonom o zaštiti potrošača koji je donešen 2009. godine. Malo ljudi znaju da imaju pravo na prigovore, kao i da postoje udruženja koja besplatno pružaju usluge građanima. Mogu da se jave putem telefona ili putem mejla i mi ćemo izvršiti pritisak na trgovce da izvrše potebne korekcije – istakao je Radenović.

Pozdravne riječi na početku uputio je gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, a radionici su prisustvovali i gradski inspektori, načelnici odjeljenja, predstavnici mjesnih zajednica, udruženja, potrošači, kao i predstavnici trgovačkih lanaca.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se