12 C
Zvornik
20. април 2024.

Dokumentarni film iz EU: Hrvatska močvara najcrnjeg fašizma! (video)

Hrvatski ekstremisti najjeziviji su u cijeloj EU, a film o ustaštvu ruši hrvatski ugled više i od poljudske svastike, piše „Јutarnji list“.

Dokumentarac prikazan na njemačko-francuskoj televiziji Arte Hrvatskoj nanosi, nažalost, sasvim zasluženu sramotu prikazujući je kao močvaru najcrnjeg fašizma, piše list.

Riječ je o dokumentarnom filmu „Rechts, zwo, drei – driftet Europa ab“ (Desno, dva, tri – kamo će otploviti Evropa?) naslovljenom po pionirskoj koračnici iz perioda DDR-a.

Glavni fokus filma je Njemačka, ali su za Arte ekipu najjeziviji i vizuelno najživopisniji primjer desnog ekstremizma u današnjoj Evropi – oni hrvatski.

Hrvatskoj je, piše ovaj zagrebački dnevnik, posvećena cijela posljednja trećina filma koje je vizualno najšokantnija i dramaturški udarna.

Hrvatska je u filmu predstavljena kao turistički raj za brojne Evropljane.

Ali – kako navodi jedna hrvatska sagovornica, inače, turistički vodič – „to je fasada, predstava“.

Kamere Arte TV potom prikazuju okolinu Јasenovca i brojne ratne ruševine išarane ustaškim ušatim U.

A priča o Hrvatskoj se potom nastavlja „u srce tame hrvatskog nacionalizma“, navodi list.

„Prikazuje se Milanovićeva prošlogodišnja vojna parada, potom fešta u Kninu, dernek u Čavoglavama“, piše list i dodaje da se čini da njemački dokumentaristi nisu imali previše problema pronaći „provokatore“ koji bi „naružili“ Hrvatsku.

„Prikazuju pijanu ekipu u šatoru koja u delirijumu pjeva ustaške pjesme. Snimaju curu s ustaškom kapom koja uz harmoniku pleše na ulici. Brojni i euforični dobrovoljci jedva čekaju da pred Arteovim kamerama salutiraju fašističkim pozdravom“, navodi se dalje.

A na kraju, pišu, u filmu se pojavljuje predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja se grli i druži s razdraganom masom.

„Snimatelj švenkuje na podlakticu jednog od predsjedničinih ‘novih prijatelja’. Na njoj je tetoviran njemački krst iz Prvog svjetskog rata s upisana dva ustaška U. Nema šta, vrh SOA-e je zaslužio smjenu: ‘saboteri’ su se približili samoj predsejdnici!“, piše Јutarnji.

U nastavku filma, ekipa Artea predstavlja aktere nove hrvatske narodne desnice.

„U filmu se pojavljuju potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš i šef mladih HCCSP-a Frane Čirko, a dok ga autori intervjuišu u stranačkom štabu, upozoravaju publiku da se iza njegovih leđa na zastavi nalazi fašistički slogan ZDS“, navodi list i dodaje da ekipa dokumentarca spominje i ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Prikazana je i njegova fotografija sa ustaškom kapom na naslovnici Novosti.

Podsjećaju da je zemlja godinama bila u ekonomskoj recesiji, navode da je nezaposlenost mladih visoka te grafikonom ukazuju da je u razdoblju krize ljevica izgubila, a desnica dobila stotine hiljada glasova.

[mom_video type=“youtube“ id=“rvDPmgHwazQ“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se