18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: Plate i penzije neće biti smanjene već redovno isplaćivane

TREBINJE – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uvjeren je da će u narednim sedmicama budžet Republike biti potpuno likvidan i da plate i penzije neće biti smanjene već redovno isplaćivane.

„Normalno je da imamo određene teškoće, ali to nije propast kako neki žele da prikažu. Održali smo nivo penzija i plata, a očuvaće se i likvidnost i sposobnost za isplatu“, rekao je Dodik na tribini „Riječ predsjednika“ koja je sinoć održana u Trebinju.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska poslije katastrofalnih poplava 2014. godine i štete od dvije milijarde KM ponovo bilježi rast ekonomije i smanjuje broj nezaposlenih.

Dodik je istakao da je Republika Srpska država više nego što je ikada bila i da je veoma prisutna na međunarodnoj političkoj sceni, a da se njena snaga ogleda u jedinstvu i unutrašnjoj stabilnosti njenih institucija.

„Na nivou zajedničkih institucija Republiku Srpsku danas ne predstavljaju ljudi koji odražavaju njenu politiku. NJihova politika je više politika plaćanja računa za iznenadni ulazak u vlast na nivou BiH“, istakao je Dodik.

On je naveo da u Sarajevu „pod uticajem SDS-a i PDP-a pokušavaju da organi BiH budu nametnuti kao da su značajniji od organa Republike Srpske“. „U pokušaju da ostvare političku dobit oni čine katastrofalnu stvar“, ocijenio je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da su Srbi u zajedničkim institucijama u funkciji jake BiH i slabe Republike Srpske, što ne može biti prihvaćeno.

Govoreći o saradnji sa Srbijom, Dodik je rekao da je ona sve jača i sve bolja, te da Republika Srpska želi jaku Srbiju. „Nemamo nijedan otvoren problem i zajedno pokušavamo da kreiramo projekte koji će biti na obostranu korist“, dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske je u obraćanju Hercegovcima istakao da je od strateške političke važnosti odnos sa Rusijom kojoj Srpska mora biti zahvalna jer je, između ostalog, spriječila usvajanje rezolucije prema kojoj su Srbi učinili genocid u prošlom ratu, čime je srpskom narodu učinila ozbiljnu istorijsku uslugu.

„Rusi stalno pomažu tako što u Savjetu bezbjednosti UN brane međunarodno pravo“, rekao je Dodik.

On je napomenuo i da će Srpska podržavati evropske procese onoliko koliko to jača njen subjektivitet i suverenitet.

„Republika Srpska ne želi ništa dati BiH. Od 1996. do danas za funkcionisanje organa BiH platili smo 5,6 milijardi KM, a od nje ništa nismo dobili. Više smo dali za ovakvu nikakvu BiH nego što smo dali za svoj razvoj“, istakao je Dodik.

On je naveo i da Srbi, kao narod, moraju politički djelovati, te da on nije predsjednik koji će narod uvesti u nasilje, već ima ambicije da ga drži u stalnoj potrebi da se bori za svoj status.

„Važno je da budemo jedinstveni, važno je da vlast u Republici Srpskoj ima podršku naroda jer će u suprotnom za sve biti lak plijen. U teškim usklovima očuvali smo identitet, dostojanstvo i Republiku Srpsku“, zaključio je Dodik.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se