8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Dobrica Kucalović napustio SDS: U raj prije ide onaj kome je Bog ujak!

ZVORNIK – Član predsjedništva mladih Srpske demokratske stranke, član glavnog odbora ove stranke i predsjednik omladine u opštinskom odboru Zvvornik, Dobrica Kucalović napušta SDS.

Kucalović je bio kandidat za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na prošlim opštim izborima, a osvojio je 6 000 glasova i tako bio na trećem mjestu na listi, odmah iza Aleksandre Pandurević i Darka Babalja.

Odlučio se na ovaj potez zbog, kako kaže, nezadovoljstva time kako stranka funkcioniše i kako se biraju kadrovi za određene funkcije. Između ostalog kaže i da je SDS u stvari unija regija, a ne jedna koherentna politička partija.

Ostavku prenosi portal Frontal.ba u cjelini:

„Od danas više nisam član Srpske demokratske stranke.

Pišem Vam ovo pismo u nadi da ćete ga zaista pročitati. Naivno vjerujem da Vam je bitno zašto sam odlučio da podnesem ostavku na sve funkcije u stranci, poziciju u Predsjedništvu mladih i Glavnom odboru stranke.

Znam da ćete bez obzira na sve reći da sam izdajnik, papak i da ćete se potruditi da me diskreditujete kod ostalih članova stranke. Uprokos tome, želim da Vam kažem da se osjećam kao da napuštam porodicu, posle svih godina koje sam uložio, vremena i energije koju sam poklonio u iskrenom uvjerenju da radim pravu stvar.

Za mene je ovo težak emotivni trenutak, ali sam svjestan da je ovo i trenutak u kome se gradi karakter.

Moram reći zbogom svim ljudima koji su vjerovali u mene, pomagali mi, djelili iste ideje i vizije. Oni ostaju, a ja odlazim jer više nema ničega zbog čega sam došao.

A došao sam zbog toga što smo Srpska demokratska stranka, sa sloganom „promjene“.

Od svega toga u šta sam naivno vjerovao danas ne vidim ništa. Naša nacionalna retorika je značajno ugušena. Ne kažem da bi trebalo da podgrijavamo nacionalne tenzije, ali smatram da SDS mora biti stranka koja na najbolji način štiti interese Srba u BiH, a ne samu BiH.

Takođe, naša demokratičnost posle svega što se desilo je upitna. Međusobni obračuni lokalnih lidera u borbi za šaku pozicija i uticaja su nezdrava sredina za političko sazrijevanje.

Posle izbora za predsjednika mladih gdje sam otvoreno i argumentovano kritikovao jasno mi je bilo da nam ta demokratičnost uopšte ne stoji, i da u raj prije ide onaj kome je Bog ujak.

Daleko smo i od ovoga stranka, jer smo zapravo unija regija. Naš slogan je najveća obmana, i to upravo mladima jer ništa nismo promjenili. Isti ljudi donose odluke i vladaju strankom već 25 godina.

Dakle, više oni imaju godina u stranci, nego ja života. Vi nemate viziju niti snagu da uvedete nove generacije. Nikog mlađeg od 32 godine niste imenovali ni na jednu odgovornu funkciju, već ih čuvate za sebe i svoje poltrone. Nisam osjetio da imam podršku u obračunu sa lokalnim interesnim grupama, svom Gradskom odboru, kada mi je to bilo potrebno. Aminovali ste postavljanje kume lokalnog šefa za poslanika, igranje sa izbornim zakonom i proizvođenje poslanika u Vijeću naroda iz reda hrvatskog naroda.

Imenovan je savjetnik bez kvalifikacija i sa krivičnim prijavama. 4 od 5 funkcionera iz Zvornika su u najbližim rodbinskim odnosima, čak su najbliže komšije i u svom naselju.

Peti je najveći finansijer. Za ostale mjesta nema! Gradski odbor je već dugo porodični biznis loše upakovan u izbljedjelu zastavu SDS-a iz devedestih.

Napominjem da Vam nikada nisam tražio poziciju, zaposlenje ili bilo kakva materijalna dobra i usluge. Stranci sam isključivo davao koliko sam mogao, a moja nagrada je bilo vjerovanje da radim za dobro svih građana Srpske, a ne za pojedinačne interese lokalnih šefova.

Više u to ne vjerujem, i ne postoji ništa na ovom svijetu što bi me na drugi način moglo motivisati. Za sada ne planiram angažman u nekoj drugoj političkoj partiji, ali se ne osjećam obaveznim i dužnim na bilo koji način. Takođe, smatram da ni meni SDS ništa ne duguje, jer sam radio za dobro građana, a stranka je bila put kojim sam djelovao. Nikada se nisam smatrao vojnikom stranke, kako mnogi vole da se nazivaju. Stranku sam smatrao porodicom, zbog toga ja ne dezertiram već napuštam nešto čemu i sam pripadam – organizaciju u kojoj sam odrastao, ali koju sam očigledno prerastao.

Krenuću sopstvenim putem, samostalno, želeći sreću i zdravlje svima koji ostaju. Nadam se da ćete uspjeti da izgradite stranku u modernu političku organizaciju, za dobro svih građana, jer će još dugo biti dio onih koji nas podržavaju zbog toga što smo Srpska demokratska stranka, koji nikada sebi neće priznati da to možda više nismo, neće nas napustiti zbog svih onih koji su napustili njih vjerujući da se bore za srpsku i demokratsku državu. Ja koji dobro poznajem odnose i okolnosti mislim da za to mi nemamo snage.

Teška srca, ali uvjeren da radim pravu stvar, ovim pismom prestajem biti član SDS-a. Podnosim ostavku na sve stranačke funkcije, ustupam ih nekome ko ima više trepeljivosti i naivnosti. Više se ne želim zvati članom SDS-a, vama koji ostajete iskreno želim da mijenjate stvari koje morate, kao i da se prije nego što mene okrivite zapitate koliki je vaš uticaj na ovu odluku.

S poštovanjem,

Dobrica Kucalović“

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se