20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Cvijanović: Republika Srpska slijedi svoj evropski put

JAHORINA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas na Jahorini da je cilj Republike Srpske i BiH, kao i drugih država na Balkanu, članstvo u EU, ali uz poštovanje i uvažavanje specifičnosti i posebnosti svake od tih država.

„Put ka EU je ambiciozna tema, ali EU nije danas ono o čemu smo mi ranije učili i Evropa koju smo izučavali“, rekla je Cvijanovićeva, koja je danas, drugog dana „Jahorina ekonomskog foruma 2016“, otvorila panel diskusiju o temi „U susret EU – put kojim idemo“.

Prema njenim riječima, EU je malo ispita „položila“ na Balkanu, a jedan od prvih primjera za to jeste raspad bivše Jugoslavije, koji je Evropa nespremno dočekala.

„Mi cijenimo to što Evropa nastoji da očuva regionalni pristup državama Balkana koje teže ka EU. Individualni i specifični zahtjevi balkanskih država postali su dominantni u tim procesima, a primjer za to može biti Makedonija sa svim svojim problemima u političkom i bezbjednosnom smislu“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da sve države na Balkanu imaju svoj evropski put i nejednako su udaljene od Brisela, tako da nijednoj od njih taj put neće biti lak.

Cvijanovićeva je istakla da decentralizacija BiH nije i ne može biti prepereka evropskim integracijama i članstvu u EU, kao i činjenicu da Republika Srpska sve vrijeme brani tu svoju poziciju na putu ka EU.

„Evropska perspektiva postoji, ali je maglovita, s obzirom na mnoge spoljne i unutrašnje probleme svih država koje žele da budu dio evropske porodice. Političko Sarajevo priča nakaradnu priču o centralizaciji BiH, zanemarujući ustavne nadležnosti i pozicije entiteta“, kaže premijer Srpske.

Cvijanovićeva je potvrdila da Republika Srpska sve vrijeme brani svoju ustavnu poziciju.

„Ja želim da šaljem pozitivne signale, ali moram da priznam da smo daleko od EU, daleko i od kandidatskog statusa, a razlozi za tu se već dijelom pomenuti, uključujući i pitanje ‘Sejdić-Finci’, politizaciju popisa stanovništva, neusaglašeni mehanizam koordinacije… Mi se ne krećemo ka EU nego prema vlastitoj stabilizaciji prilika“, poručila je Cvijanovićeva.

Ona kaže da u EU treba ići, ali sa mnogo više znanja i iskustva i jasnom namjerom da čuvamo svoje vitalne interese.

„Spadam u red političara koji smatraju da treba da budemo dio EU. Promjene institucionalnog, političkog i ustavnog karaktera svakako će biti novi izazovi za sve one koji žele i prate put evropskih integracija. Institucionalne promjene će, svakako, uslijediti i na širem planu, uključujući i najave odlaska Velike Britanije iz EU“, naglasila je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Ono što Cvijanovićevu, kako kaže, čini znatižljenom jeste činjenica da postoji Višegradska grupa zemalja koje pokazuju određenu neposlušnost prema Briselu.

„Mene fascinira njihov tihi ili javni bojkot, a riječ je o državama poput Poljske ili Mađarske, Češke ili Slovačke koje hrabro iznose svoja neslaganja sa politikom EU. To je već jedna drugačija Evropa, u kojoj Varšava ima svoj, a Brisel svoj stav i to je ohrabrujuće“, ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je migrantska kriza, ugrožavajući cijeli šengenski sistem, pokazala ranjivost EU, kao i njenu nespremnost da se suoči sa ozbiljnim krizama koje donosi moderno vrijeme.

Govoreći o NATO, Cvijanovićeva je ukazala i na ona shvatanja koja se protive ekspanziji Alijanse u Evropi.

Stavove Republike Srpske u vezi sa njenim evropskim putem i procesom usklađivanja propisa sa EU zakonodavstvom prezentovao je i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske Zlatan Klokić.

Nakon ove, veoma posjećene sesije, kojoj prisustvuje i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, uslijediće finalni dio dvodnevnog „Jahorina ekonomskog foruma 2016“, na kojem će biti utvrđeni zaključci i upriličeno zatvaranje skupa.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se