8.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Bijeljina: Brak trajao samo 12 dana

BJELJINA – Da brak za mnoge parove u Republici Srpskoj više nije trajna institucija, najbolje potvrđuje podatak da je povećan broj razvoda, pogotovo među mlađim supružnicima.

U Bijeljini je 2015. godine bilo 110 zahtjeva za razvod braka, odnosno pokušaja mirenja, podaci su Centra za socijalni rad, dok se u prošloj godini 732 para vjenčalo, piše InfoBijeljina.com.

Neki od njih sudbonosno “Da” shvate olako, te požele ubrzo nakon vjenčanja i da se razvedu, tako su u matičnoj službi potvrdili da je najkraći brak u Semberiji trajao samo 12 dana.

„U pitanju su rekorderi po trajanju braka, koji je bio sklopljen u februaru prošle godine. Ovaj bračni par nije bio pretjerano mlad, organizovana je velika svadba i sve je ukazivalo na to da se brak sklapa u cilju zajedničkog života, koji je nakon samo 12 dana od vjenčanja i okončan razvodom, iz samo njima znanih razloga“, kaže šef gradskog Odsjeka za matične poslove Dragana Ljubojević.

Ona dodaje da je to jedinstven slučaj koji ni stariji matičari ne pamte u posljednjih deset godina u Bijeljini. Takođe, imamo i primjer da se jedan mladi bračni par, poslije zabavljanja u trajanju od 12 godina, odlučio na razvod poslije samo 3 mjeseca braka. Kažu, tad su shvatili da nisu jedno za drugo!?

Žene češće podnose zahtjeve za razvod braka, ali i zahtjeve za mirenje.

„Po porodičnom zakonu RS svi supružnici koji imaju maloljetnu djecu, prije podnošenja tužbe za razvod braka, moraju da se obrate u Centar za socijalni rad gdje se provodi postupak pokušaja mirenja. U prošloj godini je na taj način spašeno oko 11% brakova“, kaže Cvijanka Rakić psiholog u Centru za socijalni rad Bijeljina.

Iz advokatske kancelarije Stojanović ističu da tek ako ovaj postupak ne uspije onda je moguće podnijeti tužbu/prijedlog za razvod sudu. Sud će potom, ako utvrdi da postoji teška i trajna poremećenost međusobnih odnosa razvesti brak. Ocjenjuju da je broj zahtjeva za razvod braka u porastu u odnosu na prethodne godine.

„Ono što je evidentno jeste da je samo društvo u krizi, što se vidi i po tome da je, prema našim informacijama iz MUP-a, u zadnje vrijeme veći dio intervencija radnika MUP-a upravo zbog nasilja među najužim članovima porodice. Brojna istraživanja pokazuju da brakovi najčešće pucaju zbog alkoholizma, verbalnog i fizičkog nasilja i otuđenja uzrokovanog siromaštvom“, ističe advokat Zoran Perić koji dodaje da partneri kao razlog za razvod braka često navode i razlike u pogledima na život i svijet uopšte, kao i nedostatak ljubavi.

Sve ovo govori da u našem društvu postoji kriza porodice i pravih vrijednosti, te bi društvo svakako trebalo da reaguje i posveti dužnu pažnju rješavanju ovog problema, javio je bijeljinski portal.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se