14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

7 brutalnih vježbi za tijelo

Bokser Entoni Džošua je u razgovoru za britansko izdanje „Men’s Healtha“ otkrio tajne svog treninga i ishrane, gdje je pričao o jedinstvenom treningu za jezgro, noge i gluteus.

Novi šampion teške kategorije u IBF organizaciji, Entoni Džošua postao je veoma brzo velika sportska zvijezda i novo lice boksa, koji je zapao u svojevrsnu krizu.

Zahvaljujući njemu i Tajsonu Fjuriju, boks dobija novo veliko rivalstvo, prije svega zbog sjajnih bokserskih vještina obojice, ali i velikih razlika, prije svega u izgledu tijela i u pogledu priprema.

Mnogi smatraju da Entoni ima najbolje boksersko tijelo ikada, a on je progovorio o svojim treninzima.

Trening sa sopstvenom težinom ili dizanje tegova?

Treninzi bez tegova mi omogućuju da dodatno radim na kardio programu, radeći na primjer eksplozivne skokove. Naravno, radim i treninge s opterećenjem, posebno noge, i to izvodeći dosta čučnjeva“, kaže Džošua.

Kako održava velike mišiće i moć bez žrtvovanja brzine u ringu?

Boks je izuzetno zahtjevan kardio sport, u kome su brzina i eksplozivnost pokreta veoma važne. Treba uvijek pronaći svoju prirodnu težinu kada trenirate. Mnogi bokseri u teškoj kategoriji su prirodno veliki i moćni, pa je njihov cilj da usklade kondiciju, brzinu i snagu.

Ishrana

„Jedem dosta zelenih namirnica poput špinata i brokule. Što se tiče mesa, preferiram piletinu i ribu, koja mi obezbjeđuje neophodne proteine, kao i riža i krompir. Ne pridržavam se striktnih satnica i broja kalorija u ishrani i pijem velike količine tečnosti. Kada sam gladan, jedem mnogo i trudim se da jedem zdravo i kvalitetno“, dodaje britanski bokser.

Ističući da radi dosta vježbi za jačanje jezgra tijela i rotacionih pokreta koji generišu snagu, pa tako brže prenosi silu prilikom pokreta. Vježba boks metod shadow u pijesku, jer je u pitanju nestabilna podloga, pa mu pomaže da održi kondiciju nogu.

Što se tiče dnevnog rasporeda, on je sličan spartanskom načinu života. Džošua ustaje vrlo rano, a prva stvar koju trenira su kardio vježbe. Bez obzira na to da li vozi bicikl, pliva ili trči, trening traje u intervalu od 40 minuta. Poslije toga slijedi trening snage i kondicije dva sata, kratak predah i odlazak u boksersku salu. Trening boksa je najteži dio dana.

Savjeti

Ako želite da isklešete savršenu formu, morate da budete uporni. Možda ćete ići u teretanu tri mjeseca prije ljeta i vidjeti rezultate, ali nikada nećete izgledati kao bodibilder. Istrajnosti i dosljednost su najbitniji. Ukoliko stalno gurate sebe izvan granice komfora, uvidjećete konstantno poboljšanje.

Trening

Prvi set vježbi će pripremiti vaše jezgro

Vježba 1: ZAMRZNUTI V-SIT

4 serije, ponavljanje 30 sekundi, odmor 30 sekundi

Vježba 2: IZDRŽAJ

4 serije, ponavljanje 30 sekundi, odmor 20 sekundi

Sljedeći ciklus vježbi će nabildati vaše noge i gluteus

Vježba 3: ČUČANJ SA ŠIPKOM

4 serije, 6 ponavljanja, odmor 2 minuta

Vježba 4: STEP UP ŠIPKOM

4 serije, 6 ponavljanja, odmor 2 minuta

Vježba 5: PODIZANJE GLUTEUSA (NA BENČU)

4 serije, 8 ponavljanja, odmor 2 minuta

Pliometrijska završnica treninga

Vježba 6: BASTARDS

3 serije, 10 ponavljanja, odmor 2 minuta

Vježba 7: SKLEKOVI S TAPŠANJEM

1 serija, 10 ponavljanja, bez odmora

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se