10.4 C
Zvornik
23. април 2024.

Zvaničnici o presudi Karadžiću

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da prvostepena odluka prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu nema nikakve posljedice po Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i status Republike Srpske i njenih organa i institucija.

On smatra da će Karadžićev tim odbrane iskoristiti pravne mogućnosti da bi navedena presuda dobila neke druge okvire.

„Za tako nešto ima prostora, jer sudsko obrazloženje i odbacivanje prve stavke optužnice daje šansu za neka druga rješenja“, dodao je Čubrilović.

On je ponovio da je potpuno jasno da Tribunal u Hagu nije ispunio svoju misiju i da je u proteklom radu pokazao političku pristrasnost i selektivan pristup pravdi.

Čubrilović kaže da će se Republika Srpska i dalje zalagati da bude uređen i funkcionalan dio BiH, da svi nivoi vlasti budu potpuno jedinstveni, aktivni i odgovorni prema građanima.

„Narodna skupština, koja je prva konstituisana institucija Republike Srpske, i danas kao i prije skoro dvije i po decenije, čvrsto je rješena da nastavi da čuva i brani Srpsku, interes srpskog naroda i svih građana, uz poštovanje ustavnih demokratskih i civilizacijskih principa“, poručio je Čubrilović.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je prvostepena presuda Haškog tribunala od 40 godina zatvora prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću hipoteka na zajedničku budućnost BiH. „Ovo je nepravosnažna presuda i sigurno je da o njoj nećemo biti saglasni u BiH. Za njeno tumačenje biće potrebno više pameti, a manje sukoba“, rekao je Stevandić.

On smatra da su tačke optužnice prema kojima je Karadžiću presuđeno, ali i dio prema kome nije, kamen spoticanja u BiH.

Presudu Radovanu Karadžiću, u Savezu logoraša Republike Srpske smatraju dokazom da, i decenijama poslije rata, i dalje postoji, kako je saopšteno, najveći logor za Srbe, oličen u Haškom Tužilaštvu i Tribunalu.

Navode da je princip funkcionisanja isti, počev od premlaćivanja i ubistava tokom hapšenja, do dugogodišnje pravne torture tokom koje se ne uvažavaju bilo kakvi argumenti odbrane, a nakon koje dolazi ili do smrti u ćelijama ili hiljadugodišnjih zatvorskih kazni za Srbe koji to izdrže do kraja.

Iz navedenih razloga, Savez logoraša navodi da nije iznenađen ovakvom odlukom institucije koja će se u istoriji prava pokazati kao sramotan primjer ispolitiziranosti, neobjektivnosti i nečuvene pristrasnosti.

S obzirom na sve moguće posljedice ovakve odluke, Savez logoraša poziva sve građane Republike Srpske na uzdržanost, ali i na sve neophodne aktivnosti ka zaštiti Republike Srpske, protiv koje je ova odluka u suštini i usmjerena, navedeno je u saopštenju.

Predsjednik PDP–a Branislav Borenović izjavio je da presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom ima individualni karakter i da ne smije da ima bilo kakav politički uticaj na poziciju Srpske.

„Presuda će sigurno izazvati određene političke polemike, veliko nezadovoljstvo iz Republike Srpske tako visokom kaznom, ali i neku vrstu nastavka euforije i stvaranje tenzija od političkih predstavnika bošnjačkog naroda“, ocijenio je Borenović.

Prvostepena presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću je nepravedna i kao takva neće doprinijeti ni pravdi ni istini o događajima na ovim prostorima iz 90-tih godina prošlog vijeka, kazao je predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić.

Naglasio je da nas presuda ponovo ostavlja u ubjeđenju da je Haški tribunal prevashodno politička institucija koja ima za cilj satanizaciju i definisanje Srba kao glavnih krivaca za protekli rat.

„To potvrđuje činjenica da su skoro svi zločini nad srpskim narodom ostali nekažnjeni. Politički vrh drugih naroda nije osuđivan za te zločine po komandnoj odgovornosti kao što je slučaj sa kompletnim tadašnjim rukovodstvom Srba iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske“, rekao je Bosić.

Predsjednik stranke Napredna Srpska Adam Šukalo izjavio je da presuda Karadžiću pred Haškim tribunalom nije pravična i da je sud paušalno pristupio utvrđivanju njegove subjektivne odgovornosti.

Politički analitičar Gostimir Popović smatra da prvostepena presuda Haškog tribunala od 40 godina zatvora prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nema veze sa pravom i pravdom. „Ovakvom presudom, iako je prvostepena, vrši se pritisak na srpski narod i Republiku Srpsku. Njome se žele opravdati određene aktivnosti međunarodnih organizacija i snaga u BiH“, rekao je Popović, nakon izricanja prvostepene presude Karadžiću.

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da današnja drakonska i „nakaradna“ osuda Radovana Karadžića ima za cilj da se na njega prebaci krivica zapadnih centara moći za izazivanje rata na prostoru bivše Јugoslavije, a istovremeno je i priprema terena za novi udar na Republiku Srpsku. Anđelković je ocijenio da je Haški tribunal danas potvrdio svoju reputaciju političke institucije.

Anđelkovi smatra da je presuda bila očekivana, jer se „zna da je Haški tribunal politička institucija, koja ima za zadatak prekrajanje istorije“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se